100 млн. евро "български" пари в кипърските банки

20353
100 млн. евро "български" пари в кипърските банки

Българските частни и юридически лица, но без банките, имат депозити на обща сума 100 милиона евро в кипърските банки. Това показва статистиката на Европейската централна банка, предаде БГНЕС.

Общо на влогове в кипърски банки се държат 107,8 милиарда евро. От тях 38,2 милиарда са на банки, а останалите 69,6 милиарда – на други частни или физически лица.

Малко повече от половината сума, или 56,6 милиарда евро, е притежание на кипърски граждани. От останалите страни-членки на ЕС гърците държат най-много пари в кипърските трезори – 4,7 милиарда евро, следвани от британците – около 2 милиарда.

Сред останалите чужденци най-големи депозити имат руските банки и граждани. Тяхната сума, според различните източници, достига до 35 милиарда евро.

В същото време стана ясно, че Гърция има "план Б" за филиалите на кипърските банки в страната, ако Кипър не представи бързо "алтернативен план" за спасяването им, съобщи гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Той обаче заяви, че не може да го разкрие.

"Кипърските банки не могат да останат затворени още дълго време, ако кипърската икономика се срине", заяви Стурнарас снощи по време на дебат за Кипър в парламентарна комисия. "Трябва да се намери решение в идните часове, в противен случай Гърция ще направи каквото трябва. Ако Кипър не представи веднага алтернативен план за отваряне на банките, Гърция има план Б, който не мога да разкрия", допълни Стурнарас.

Гръцкото предложение ще бъде представено на срещата на министрите на финансите от еврозоната (Еврогрупата), планирана след решението на кипърското правителство за алтернативен план, който да предотврати фалита на островната държава, съобщи министерски източник. Стурнарас повтори, че депозитите във филиалите на трите кипърски банки в Гърция, Банк ъф Сайпръс, Кипърската народна банка и Хеленик банк, са защитени. Те трябва да останат затворени до вторник, както решиха вчера властите в Никозия.

Още в началото на кризата в Кипър Стурнарас заяви, че гръцките банки, които получиха помощ от ЕС и МВФ за рекапитализацията си, "са готови да закупят кипърските филиали в Гърция". Гръцките банки получиха 50 милиарда евро от еврозоната и МВФ, за да извършат капитализацията си, която трябва да завърши до май, след регистрираните загуби при операциите за заличаване на суверенния дълг, наложени от кредиторите.

Според банков източник Алфа банк, втората най-голяма банка в Гърция, Пиреус банк и Пощенска банка са заинтересовани от закупуването на кипърските филиали. За финансирането на този план "ще са необходими около един милиард евро", заяви във вторник банков източник, пожелал да остане анонимен.

Poker Face – залозите в кипърската игра растат

Криза е – тази фраза вече е втръснала на всички, но е все така актуална под една или друга форма, за една или друга държава. Пор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com