70 жертви от днешните сблъсъци в Египет

10187
70 жертви от днешните сблъсъци в Египет

Близо 70 души са загинали при сблъсъци в Египет в петъчния ден между силите за сигурност и сваления с преврат на 3 юли президент-ислямист Мохамед Морси. Броят е обобщение на информации от очевидци, здравното министерство на страната и полицията, предаде БГНЕС.

Кореспондент на АФП е преброил 19 трупа в джамия в Кайро, докато очевидци от друг храм, този на площад "Рамзес", твърдят, че там имало още 20 бездиханни тела. Според силите за сигурност 27 души са загинали в цялата страна, но не дават число за жертвите в столицата. Здравното министерство съобщава за 22 загинали, но отново не включва в черната равносметка Кайро.

Според Мюсюлманското братство в Кайро са загинали 45 души. Ислямистите обвиняват силите за сигурност, че са използвали бойни муниции при опитите си да разпръснат протестите. В четвъртък вътрешното министерство предупреди, че ще прибегне до тази мярка, ако протестиращите атакуват правителствени обекти. Водачите на братството отговориха с призив към своите следовници да не напускат улиците и площадите, докато Морси не бъде възстановен на поста си.

Денят днес беше назован от ислямистите "Петък на гнева" в памет на 578-те жертви от сблъсъците в четвъртък, в резултат на което хиляди техни привърженици отново излязоха по улиците на египетските градове. Протести имаше в Кайро, Александрия, в градове край Суецкия канал и в централната част на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com