Адвокат Йонко Грозев пое защитата на Pussy Riot

18474
Адвокат Йонко Грозев пое защитата на Pussy Riot

Секретарят на "Движение България на гражданите" Йонко Грозев пое защитата на момичетата от Pussy Riot, съобщават от "Движение България на гражданите".

Скандалната руска пънк група Pussy Riot е подала официална жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщава руският вестник "Коммерсант". Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.


В 355 страници адвокатите на осъдените за хулиганство жени обвиняват руското правителство, че е нарушило техните права на свобода на словото, на лична неприкосновеност, на справедлив съд, както и забраната на мъченията, с други думи, обвиненията са по четири члена от Европейската конвенция. Основният аргумент на адвокатите във връзка с обвинението в нарушаване на свободата на изразяване е, че изпълнението на групата е било политически мотивиран художествен акт, който не е бил насочен към засягане на чувствата на вярващите. Именно религиозната омраза беше формулировката, използвана от обвинението и легнала в основата на определената от руския съд присъда.

В жалбата се твърди също, че по време на процеса е било отказано изслушване на експерти на защитата, както и е било ограничено времето за общуване между нея и клиентите й. Според жалбоподателите поставянето на обвиняемите в специалното отделение тип "аквариум" и битовите условия, в които са живеели по време на делото, също са нарушавали техните права.

Едно от момичетата от Pussy Riot влезе в болница

Едно от момичетата от скандално известната руска група Pussy Riot постъпи в болница. Надежда Толоникова е влязла в лечебно заведение за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com