Африка в еуфория, че може да е дом на новия папа

11164

Африка се надява, че за първи път в историята за папа ще бъде избран представител на „черния континент”. Новината за неочакваното оттегляне на Бенедикт XVI отново породи радостни очаквания в Африка, където броят на католиците продължава бързо да се увеличава, коментира ИТАР-ТАСС.

Африканският континент и преди е бил обхванат от подобна „предизборна треска” - преди избора на Йозеф Рацингер за папа Бенедикт XVI.

САЩ най-влиятелни за избор на нов папа след Италия

Гласовете на САЩ ще бъдат най-влиятелните след тези на Италия при избора на нов папа, се казва в материал на сайта на телевизионния к...

Африкански медии отбелязват, че вече 15% от общо 1,2 милиарда католици по света живеят на „черния континент”. Сред споменаваните за възможни наследници на Бенедикт са кардинал Питър Турксон от Гана и нигериецът Джон Онайекан, който наскоро беше избран за кардинал на Абуджа. Не по-малък е и авторитетът на кардинал Франсис Аринзе, но той вече е на 80 години и едва ли ще бъде избран заради своята възраст.

След оттеглянето на папа Бенедикт XVI букмейкърите вече приемат залози за това кой ще бъде неговият наследник. Едно е ясно – погледите са насочени далече от Европа, коментира германският вестник „Ди Велт”.

Папа Бенедикт XVI обяви, че ще се оттегли на 28 февруари в 20.00 часа. Тази ситуацията предизвика предположения за това кой може да го наследи начело на Римокатолическата църква. Според британските букмейкъри с добри шансове са кандидати от Африка, Италия или Канада.

Това обаче са чисти спекулации. Практиката показва, че смятаните за фаворити си остават кардинали, а изборът на папа може да е изненадващ, както това се случи с Бенедикт.

Бенедикт XVI ще се оттегли в женски манастир

След оттеглянето си от светия престол папа Бенедикт XVI ще прекара известно време в лятната си резиденция Кастел Гандолфо, а след това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com