Банките в Кипър отвориха с опашки, въоръжена охрана и опожарени банкомати

5009
Банките в Кипър отвориха с опашки, въоръжена охрана и опожарени банкомати

Банките в Кипър днес отново започнаха работа, след като преди 12 дни бяха затворени в очакване на спасителния план за кипърската икономика, предаде АФП.

Десетки хора очакваха 6-часовия работен ден на банките, за да изтеглят пари или да извършат парични преводи.

"Мудис" понижи кредитния таван на Кипър

Международната рейтингова агенция „Мудис” понижи кредитния таван на Кипър до ниво Caa2, позовавайки се на възможността остр...

Финансовите институции в Кипър бяха затворени, за да се предотврати изтичане на капитали от спасения от фалит остров. Асоциацията на банките призова кипърските граждани да „проявят търпение и разбиране” на гишетата, обслужвани от банкови служители днес.

Опашки от чакащи се извиха пред вратите на кипърските банки още преди отварянето им, а финансовите институции бяха поставени под засилена охрана след 12-дневната принудителна почивка.

„Днес ще бъде лош ден. Много обиди ще бъдат изречени, хората са бесни”, казва един от чакащите. Не липсваше и напрежение, породено от закъсненията на част от клоновете, които принудиха клиентите да чукат по вратите.

Банките раздават списъци с правила, включително лимит на тегленията от 300 евро. Таванът има за цел да предотврати масово източване на банките, което би разрушило чупливата икономика на средиземноморския остров. Въпреки всичко кипърската борса остана затворена.

А какво става в Северен Кипър?

Един остров - два народа. И две различни усещания за криза. Докато кипърските гърци треперят за спестяванията си, турските комшии от с...

Охранителите на банките, някои от които въоръжени, са разположени пред местните и чуждестранните клонове в столицата – гледка, която се вижда за първи път в страната. Пред всяка банка има между един и трима охранители.

Първоначално от големите депозити в най-голямата банка в Кипър, „Банк ъф Сайпръс”, ще бъдат удържани по 35%.

Окончателният размер на удръжките ще бъде определен в следващите седмици, след като станат ясни данните за удържането, както и в зависимост от това как ще се развие ситуацията.

Клон на „Банк ъф Сайпръс” в град Волос, Централна Гърция, е бил нападнат от неизвестни извършители в ранните часове на днешния ден, предаде вестник „Катимерини”.

Нападателите са хвърлили две взривни устройства срещу банкомати на банката. Пожарът бързо е бил потушен. Няма пострадали хора при атаката.

Милиони евро изтеглени от Кипър чрез руски и британски филиали

Стотици милиони евро са изтеглени от Кипър чрез представителствата на кипърските банки в Лондон и Москва в периода, през който обикнове...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com