Барак Обама: портрет

13699
Барак Обама: портрет

44-ят американски президент Барак Обама е роден на 4 август 1961 в Хонолулу, столицата на щат Хаваи.

Неговите родители се запознават в Хавайския университет. Баща му, Барак Хусейн Обама старши, пристига в САЩ от Кения, за да следва икономика. Майка му, бялата американка Стенли Ан Дънам, следва антропология. Родителите на бъдещия президент се разделят, когато Барак е само на две годинки. Бащата заминава за Харвард, а след това се връща в Кения.

Ан Дънам отново се омъжва за студент индонезиец. През 1967 Обама заминава с нея в Индонезия, а през 1980 се връща на Хаваите, където завършва частно училище. През тези години той се увлича от баскетбол, даже печели местния шампионат.

След завършване на училище Барак Обама влиза в Западния колеж на Лос Анджелис, откъдето се прехвърля в Колумбийския университет, който завършва през 1983 със степен бакалавър по политология и международни отношения.

След завършването на колежа Обама работи като консултант в "Бизнес Интернешънъл Корпорейшън", а след това в "Ню Йорк Пъблик Интерест Ризърч Груп", където се занимава с екологични въпроси.

През 1985 се премества в Чикаго, където работи в една от многото църковни организации, занимаващи се с благотворителност: като "социален организатор" той помага на жителите на неблагополучните райони. През 1988 Барак Обама е приет в Юридическото училище на Харвардския университет. Завършвайки своето образование той се завръща в Чикаго и в продължение на девет години работи в адвокатска кантора, специализираща се в защитата на гражданските свободи. Успоредно с това преподава конституционно право в юридическия факултет на Чикагския университет. През 1992 Обама се жени за Мишел Робинсън, от която има две дъщери - Малия и Саша.

През 1996 Обама е избран в Сената на щата Илинойс, където в течение на осем години, от 1997 до 2004 представлява Демократическата партия. През 2000 Обама прави опит да се бори за място в Камарата на представителите на Американския Конгрес, но търпи поражение от действащия афроамериканец конгресмен Боби Ръш.

В щатския Сенат Обама сътрудничи както с демократите, така и с републиканците: представителите на двете партии заедно работят над държавните програми за осигуряване на бедните семейства чрез съкращаване на данъците. Обама се проявява като активен привърженик на развитието на предучилищното образование. Подкрепя мерките ожесточаващи контрола върху работата на следствените органи.

През 2002 той осъжда плановете на президентската администрация на Джордж Буш за нахлуване в Ирак. През 2004 Обама издига кандидатурата си за освободилото се място в Сената от щата Илинойс и печели убедително със 70% от вота на избирателите. Така той става петият в историята на САЩ афроамериканец сенатор.

На 10 януари 2007 сенаторът демократ Барак Обама официално обявява началото на борбата за поста президент на САЩ. Той прави това изявление в столицата на Илинойс Спрингфийлд. Мястото има символичен характер, защото именно тук, в законодателното събрание на Илинойс, започва кариерата на най-младия американски сенатор - 45-годишния Барак Обама.

Експертите отбелязват, че Обама избира Спрингфийлд, за да обяви своите президентски амбиции не само защото изхожда от принципа, че "у дома и стените помагат". Символичен акт е, че 20-минутното му изказване прозвучава край старата сграда на законодателното събрание на Илинойс, превърнало се в една от реликвите на американската история. Именно там през далечната 1858 произнася своята прочута реч бъдещият 16-ти президент на САЩ Ейбрахам Линкълн. Именно в Спрингфийлд той обявява своя поход срещу робството и призовава Конгреса да се обедини за решаването на тази общонационална задача.

На 7 юни 2008 Барак Обама стана единствен кандидат на демократите, след като Хилари Клинтън официално обяви, че се оттегля от предизборната надпревара и подкрепя кандидатурата на Обама. На 27 август 2008 Конгресът на Демократическата партия в Денвър официално утвърди кандидатурата на сенатора от Илинойс, а месец по-късно стартира предизборната кампания на Обама.

По време на своята избирателна кампания той събра в касата си 639 милиона долара, което беше абсолютен рекорд в историята на американските избори. От тях Обама похарчи 573 милиона долара. Демократът получи подкрепата на мнозинството американски вестници. В негова полза се обявиха 241 ежедневника, включително най-влиятелните.

На 4 ноември 2008 Барак Обама спечели президентските избори, като надделя на своя съперник републиканеца сенатор от Аризона Джон Маккейн. Обама получи подкрепата на 338 от 538 избирателни електора при необходими 270 гласа.

На 20 януари 2009 Обама официално се закле като 44 държавен глава на САЩ. Така той стана първия афроамериканец президент на най-силната държава в света.

Обама получи тежко наследство от своя предшественик Джордж Буш младши. Страната водеше две тежки, непопулярни и скъпоструващи войни в Афганистан и Ирак, чийто край не беше виден. Доверието в Америка беше поколебано, а в страната бушуваше най-тежката икономическа криза от времето на Великата депресия /1929-1933/, предизвикана от раздаването на ипотечни кредити.

Обама последователно се зае да решава всички тези задачи. Още в края на първата година от своя мандат стопанинът на Белия дом получи Нобелова награда за мир, което беше не само голямо признание, но израз на големите очаквания за промяна, които светът свързваше с неговото име.

Той изтегли американските войски от Ирак, като в момента страната е една от сравнително стабилните в Близкия Изток. Направи сериозен опит да подобри отношенията си с арабските страни, особено след прочутата си реч в Кайро през 2009. Възприе нова стратегия за Афганистан, засили американското военно присъствие там и едновременно с това постави като краен срок за изтегляне 2014. Голяма победа беше ликвидирането на терорист номер 1 Осама бин Ладен в Пакистан в началото на май 2011.

В средата на април 2009 Обама начерта визия за свят без ядрени оръжия. Един свят без ядрени оръжия, който би бил далеч по-безопасен от днешния. Стъпка в тази посока бяха преговорите с Москва.

Обама разведри отношенията с Русия, които бяха достигнали най-ниската си точка при неговия предшественик. През май 2010 в Прага той сключи Договора за стратегическите нападателни оръжия (т.нар. СТАРТ-2/СНВ-2), с което приключи успешно процесът на "презареждане" на руско-американските отношения. "Личната роля на Барак Обама и неговият нестандартен поглед върху международната политика се превърнаха в основен движещ фактор за промяната на отношенията", заяви в интервю за БГНЕС авторитетният руски анализатор Фьодор Лукянов.

Настоящият стопанин има голяма заслуга и за преодоляване на икономическата криза, завещана му от предишната администрация. На първо място, беше приет пакет с икономически стимули на стойност 700 милиарда долара. Беше оказана финансова помощ на изпитващите криза автомобилни и банкови гиганти. Всичко това засили ролята на държавата в икономиката, което не се приветства от републиканските опоненти на Обама. Но доказателство за неговия успех са следните факти: американската икономика излезе от рецесия и вече доста поредни тримесечия регистрира икономически растеж; големите финансови институции на Уолстрийт, които се възползваха от помощта, вече връщат или са върнали парите, отпуснати им от държавата. Венец на вътрешната и икономическа политика на Обама е приемането на здравната реформа. Въпреки постигнатите успехи по време на мандата му /2009 до днес/ САЩ продължават да страдат от висок бюджетен дефицит /надхвърлящ 1 трилион долара/ и сравнително висока безработица. А проблемът със заетостта, както и целият комплекс от икономически фактори, са основните за неговото преизбиране.

БГНЕС

Обама или Ромни, за НАТО няма значение

САЩ ще запазят много силни връзки с Европа в областта на сигурността, независимо от резултатите от президентските избори утре, увери ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com