Барозу: Готова е правната рамка за секторни санкции срещу Русия

21489
Барозу: Готова е правната рамка за секторни санкции срещу Русия

Европейската комисия подготви законодателни предложения за секторни санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в официално съобщение, разпространено от пресцентъра на институцията.

„Европейската комисия представи днес законодателни предложения за приемане на целеви санкции, представени на страните от ЕС от комисията и външнополитическата служба на ЕС по-рано тази седмица. Финалното решение е на страните от ЕС. Надявам се, че страните ще приемат пакета мерки тази седмица", заяви Барозу късно в петък.

Решението е процедурна крачка в процеса на въвеждане на санкции на ЕС срещу финансовия, отбранителния и иновационния сектор на руската икономика. Този въпрос трябва да продължи да се разглежда от постоянните представители на държавите от ЕС, като окончателното решение трябва да се вземе от европейските лидери.

Вчера постоянните представители на страните поискаха от Европейската комисия да подготви правната база за секторни санкции срещу Русия. Те уточниха, че има предварително споразумение за икономически санкции и разговорите продължават и следващата седмица.

Еврокомисията състави правната рамка, която да послужи като основа за ограничаване на достъпа на Русия до четири сектора: достъпа до финансовите пазари, отбраната, високите технологии, по-конкретно в енергетиката, както и стоките с двойно предназначение.

Междувременно ЕС обяви официално кои са последните високопоставени руски представители, които влизат в „черния списък" заради Украйна. Сред санкционираните са шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, както и ръководителят на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, предава Reuters.

Бортников и Фрадков са сред 15 руснаци и украинци, както и 18 компании и други организации, които са посочени в поредния списък със санкции, публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа