Без "рестартиране" на хоризонта

8919
Без "рестартиране" на хоризонта

В Русия има малко надежди за ново „рестартиране” на отношенията със САЩ в началото на втория мандат на президента Барак Обама. Споровете между двете страни се увеличават с всеки изминал месец, а взаимното недоверие се увеличава, посочват анализатори.

Русия приветства назначаването на опитния Джон Кери за държавен секретар, а външният министър Сергей Лавров проведе очевидно сърдечна среща с вицепрезидента Джо Байдън в кулоарите на конференция по въпросите на сигурността. Но анализатори предупреждават, че недоверието е твърде дълбоко, а спорните въпроси са твърде много, за да могат Вашингтон и Москва да постигнат пробив в трансформирането на отношенията, на което Обама се надяваше, когато дойде на власт през 2009 година.

„Кремъл насочва Русия към стратегическа конфронтация със САЩ”, казва Лилия Шевцова, анализатор от московския център „Карнеги”.

Един от последните удари беше в края на януари. Русия обяви плановете си да забрани вноса на месо от САЩ и прекрати дългогодишното двустранно споразумение за борба с наркотиците.

САЩ от своя страна се оттеглиха от съвместна работна група по въпросите на гражданското общество. Освен това Вашингтон изрази безпокойството си от руския законопроект, забраняваш пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетните.

Причина за създалото се положение стана приемането от САЩ на закон за правата на човека, предвиждащ санкции за руски чиновници във връзка със смъртта на осъдения руски адвокат Сергей Магнитски.

Русия отговори със забрана за осиновяване на руски деца от американски граждани. Законът е смятан за най-твърдия пример на антиамериканско законодателство за 13-те години на управление на Владимир Путин.

Шумът около „рестартирането”, което Обама започна през 2009 година с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев след близо десетилетие на резервирани отношения, сега изглежда много далечен.

„Това не е рестартиране, а пълен срив на системата”, заяви високопоставен руски правителствен чиновник, цитиран от седмичника „Власт”.

По време на първата среща на високо ниво от началото на втория мандат на Обама Байдън сърдечно прие външния министър Лавров по време на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Байдън е казал на Лавров, че иска отношенията между двете страни отново да тръгнат по правилния път, твърди източник от руската делегация.

Председателят на комисията по външни отношения на Държавната дума Алексей Пушков заяви пред вестник „Ведомости”, че един от американските представители е предложил въпросът за развитието на демокрацията да бъде отделен от по-широкия дневен ред.

Но собствената програма за пътуванията на Обама е показателна за състоянието на отношенията между Русия и САЩ. Изглежда, че той се е отказал от първоначалните си планове и ще пристигне в Русия едва за срещата на Г20 през септември.

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън наскоро раздразни Москва като обвини Русия, че се опитва да „ресъветизира” региона – твърдението, което бе определено като „глупости” от Путин.

„САЩ са много разочаровани. Самият Обама е разочарован”, посочва Фьодор Лукянов, главен редактор на списание „Русия в глобалната политика”.

„Обама няма да дойде в Москва, тъй като подобна визита трябва да донесе конкретен резултат, а такъв няма да има. Няма нищо, което би могло да оправдае това посещение”, смята журналистът.

Руските власти прибягнаха до въодушевена антиамерикански реторика срещу протестиращите срещу Путин, които бяха обвинени в получаването на финансиране от Държавния департамент на САЩ. Дейността на Американската агенция за международно развитие (USAID) бе забранена в Русия, а неправителствените организации с чуждестранно финансиране бяха принудени да се наричат „чуждестранни агенти”.

„В момента за Путин външната политика е инструмент за вътрешна политика”, смята Шевцова.

Докато разиграваше антиамериканската карта у дома, Русия всъщност си сътрудничеше със САЩ по международни кризи като Иран и Северна Корея. Но ключов е конфликтът в Сирия, който се превърна в поредния трънлив въпрос в двустранните отношения.

Русия все още има силни козове в отношенията със САЩ, но по все по-малък брой международни въпроси, казват експерти.

„Отношенията са ограничени до определени дипломатически случаи – Сирия, Афганистан и Иран. Като цяло, полето на отношенията се свива”, посочва Лукянов.

АФП

Америка, ще ни липсваш!

Светът е на път да превключи на заден ход, а "виновна" за това е Америка, тъй като нейното собствено благо й е вече по-важно от благот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com