Близо 300 загинали при насилието в Египет

6198
Близо 300 загинали при насилието в Египет

При разпръсването на демонстрациите на привърженици на сваления президент Мохамед Морси в Кайро вчера, както и насилието в цялата страна, са загинали 278 души.

По-голямата част от тях са цивилни, сочат данни на министерството на здравеопазването. По-рано вътрешното министерство съобщи, че убитите полицаи са 43. Сред тях има двама генерали и двама полковници. След кървавата баня, която порази и възмути света, властите в Египет въведоха извънредно положение за срок от 1 месец.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Катрин Аштън поиска вдигане на извънредното положение възможно най-скоро. "Призовавам силите за сигурност да покажат по-голяма сдържаност и преходното правителство да отмени извънредното положение възможно най-скоро, за да може хората да се върнат към нормален живот", каза тя в комюнике. Аштън изрази и съжаление за решението на Нобеловия лауреат и вицепрезидент на страната Мохамед Ел-Барадей да подаде оставка. Според нея това няма да допринесе за възвръщане към нормален живот в страната.

Американският държавен секретар Джон Кери също решително осъди насилието в Египет и призова египетските власти възможно най-скоро да отменят извънредното положение.

"Ние решително се обявяваме против връщането на режима на извънредно положение. Считаме, че то трябва да бъде отменено възможно най-бързо", каза Кери пред журналисти. Той призова египетските власти да уважават основни човешки права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com