Близо 40 убити в Египет след сблъсък между армията и ислямистите

14617
Близо 40 убити в Египет след сблъсък между армията и ислямистите

Между 35 и 42-ма са ислямистите, загинали при сблъсъци със силите на реда в египетската столица Кайро, съобщи заместник-шефът на бърза помощ в града край Нил д-р Ахмед ал-Ансари. Ранените са над 320 души, пише БГНЕС.

Версиите за инцидента се различават. Според организаторите от "Мюсюлманското братство" армията и полицията са открили огън срещу молещите се следовници на Мохамед, обявили безсрочна седяща стачка пред щаба на елитната Републиканска гвардия ислямисти. Предполага се, че в този комплекс се намира сваленият от власт с военен преврат в сряда президент Мохамед Морси. Военните твърдят, че комплексът е атакуван от въоръжени радикални ислямисти на зазоряване, при което се е стигнало до сражението. Според армията загиналите са 35 души. Очевидци на сблъсъка казват пред журналисти, че армията и полицията стреляли във въздуха и използвали сълзотворен газ за разпръскване на тълпата, а група от неизвестни лица в цивилни дрехи е виновна за убийствата.

Въоръжени ислямисти са взели в плен двама египетски войници в Кайро, съобщават световните медии. Те били натикани в автомобил и принудени да скандират по високоговорител лозунги в подкрепа на Морси и против действията на армията, предаде официалната агенция МЕНА.

Турското правителство веднага осъди ставащото в Кайро. Външният министър Ахмет Давутоглу основава изказването си на твърденията на Мюсюлманското братство, че силите за сигурност са избили ислямистите по време на сутрешната им молитва. В Туитър дипломат №1 на Анкара призова към нормализиране на положението в Египет в съответствие с волята на народа на тази страна: "Египет е символ на надеждата за засилващите се призиви за демокрация в Близкия изток и Турция винаги е била солидарна с египетския народ". В петък турският премиер Реджеп Ердоган осъди намесата на армията в политическия живот на Страната на фараоните като антидемократична и разкритикува Запада, че не определя свалянето на ислямиста Морси от власт като военен преврат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com