Борсите в САЩ се върнаха на предкризисните нива

3703
Борсите в САЩ се върнаха на предкризисните нива

Борсовата търговия в САЩ на 6 септември приключи с 2-проценет ръст на водещите индекси благодарение на новите антикризисни решения на Европейската централна банка (ЕЦБ) и благоприятните статистически данни за пазара на труда в САЩ. Ръстът на американските капиталови пазари позволи на водещите индекси да достигнат отново предкризисните им нива, а високотехнологичният индекс Nasdaq достигна ниво, за последен път регистрирано по време на интернет бума, съобщава РБК.
Индексът Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 1.9%, като се доближи до най-високото си ниво от декември 2007 г., а индексът S&P 500 се изкачи с 2% и достигна своя максимум от януари 2008 г. Технологичният Nasdaq се повиши с 2.2%, достигайки най-високото си равнище от ноември 2000 г.

Ентусиазмът на играчите на пазара е провокиран от съобщението на ЕЦБ за готовността й да стартира нова програма по изкупуване на държавни облигации на проблемите страни от еврозоната на вторичния пазар. Приограмата не предвижда формален лимит на обема или срокове за действие. Новините от вътрешността на страната също помогнаха за ръста на котировките. Според отчета на фирмата ADP, традиционно изпреварващ правителствения доклад за безработицата, заетостта в частния сектор на САЩ през август се е повишила с 201 000 работни места, което е над прогнозите на анализаторите.

Акциите на 30-те компании, влизащи в индекса Dow, приключиха търговската сесия на положителна територия, а лидер по ръст станаха книжата на банките J.P.Morgan Chase и Bank of America, поскъпвайки с над 4%.

Отчетът на министерството на труда на САЩ за безработицата през август, който ще бъде публикуван днес, ще изясни тенденцията пред американския пазар на труда, към който в момента е приковано основното внимание на пазарните играчи.

Редактор: Ая Косарова

Фалшива тревога евакуира посолството на САЩ в Брюксел

Посолството на САЩ в Брюксел беше евакуирано спешно днес. Полицията огледа двете подозрителни коли, в които има газови бутилки. Министъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com