Братята Царнаеви имат турско гражданство

8793

Братята Царнаеви, предполагаеми извършители на бомбеното нападение на маратона в Бостън, имат турско гражданство и са влезли на американска територия с турски визи, предаде телевизионният канал Ен Би Си.

26-годишният Тамерлан, който беше убит по време на специална полицейска операция, е получил разрешение за пребиваване в САЩ през 2007 година.

Атентаторите от Бостън са братя чеченци

Двамата заподозрени за кървавите бомбени атентати на маратона в Бостън, единият от които беше убит при престрелка с полицията тази но...

19-годишният Джохар Царнаев може да се намира в Кънектикът, предаде Си Ен Ен. Полицията издирва сив автомобил „Хонда” с масачузетска регистрация.

Високопоставен служител на Съвета за национална сигурност на САЩ потвърди самоличността на братята Тамерлан и Джохар Царнаеви, които са заподозрени за бомбения атентат в Бостън, предаде Ройтерс.

Според източника двамата братя са живеели в САЩ от много години.

Близки до Съвета за национална сигурност и полицията източници заявиха, че следователите се насочват към хипотезата за ислямистки екстремизъм, за да обяснят мотивите за атаката, при която загинаха трима души и бяха ранени 176.

Джохар Царнаев е публикувал в интернет линкове от ислямистки уебстраници и призиви за независимостта на Чечня, пише израелският в. „Аарец”.

Заловеният за атентата в Бостън почина в болница

Почина единият от заподозрените за атентатите по време на маратона в Бостън, информираха местните телевизии, цитирани от АФП. Полицият...

След като беше идентифициран като един от извършителите на бомбената атака, на страницата на 19-годишния Царнаев в руската социална мрежа „ВКонтакте” се изсипа порой от гневни коментари на английски и руски език.

В профила си Джохар заявява, че личните му приоритети са кариерата и парите, а в полето „възгледи” е написал „ислям”.

Младежът е публикувал линкове към видеоматериали от въоръжения конфликт в Сирия и към ислямистки уебстраници със заглавия като „Моята религия е ислямът”, и „Няма друг господ освен Аллах, нека това отекне в нашите сърца”.

Тамерлан Царнаев пък е имал страница в „Ютюб”, в която е имало линкове към лица, идентифицирани като терористи и ислямски проповедници, предаде АФП.

В рускоезичната страница на Царнаев в „Ютюб” има видеоматериали като едночасова реч на ислямския проповедник Шейх Феиз Мохамед. Други линкове на страницата пък са озаглавени „терористи” и „ислям”.

Американски радикали може да стоят зад терористичните актове в САЩ

Федералното бюро за разследване заяви, че няма основание да смята, че терористичните актове в Бостън и писмата с отрова, изпратени на в...

Тамерлан също така се е занимавал професионално с бокс и се е надявал, да го приемат в националния олимпийски отбор на САЩ, предаде агенция Интерфакс.

В интернет има качена фотогалерия от тренировките на Царнаев. Пред фотографа той разказва, че е готов да се състезава за отбора на Чечня, само ако бъде обявена за независима държава. Царнаев казва, че по-скоро би бил част от американския, а не руския отбор. Той добавя, че засега не го приемат в националния отбор на САЩ, тъй като няма американско гражданство, но се надява скоро да получи американски паспорт.

В същото време стана ясно, че чичото на двамата братя смята, че неговите племенници заслужават да умрат за извършеното от тях.

„Те не заслужават да живеят на тази земя. Тамерлан, който беше убит по време на престрелка, беше неудачник”, заяви чичото, като допълни, че по-малкият брат Джохар е „тихо момче”. Двамата братя са пристигнали в САЩ през 2000 г. и 2001 г.

Към настоящия момент самият чичо живее в Мериленд, а родителите на момчетата се намират в Русия.

Задържаха заподозрян за взривовете на маратона в Бостън

Полицията е задържала един от заподозрените за експлозиите по време на Бостънския маратон, съобщава на електронната си страница вестник...

Бащата на заподозрените обаче твърди, че синовете му са невинни.

„Според мен всичко това е организирано от тайните служби, тъй като децата ми са практикуващи мюсюлмани”, заяви Анзор Царнаев, който в момента живее в Махачкала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com