Брюксел търсел алиби, за да отложи преговорите с Македония

6000
Брюксел търсел алиби, за да отложи преговорите с Македония

Eвропейската комисия ползва въпроса за добросъседски отношения, за да се намери алиби за нереализиране на препоръката за започване на преговори с Македония, пише днес вестник ”Нова Македония”. Изданието посочва, че еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле е заявил след срещата с македонския премиер Никола Груевски, че за първи път се е говорело за добросъседски отношения.

„Чувам голям брой изявления от българските представители, които отделят внимание на отношенията между Скопие и София. Това трябва да се реши от политиците между двете страни”, заявил Фюле. В подзаглавие „Какви забележки има София”, изданието посочва мнения на експерти, според които Брюксел търсел алиби за да отложи преговорите с Македония.

Попоски: Отношенията на Македония със съседите са добри

Отношенията на Македония с всички съседи са на изключително високо ниво. И страните, които са част от Съюза, и тези, които искат да се ...

„ЕС иска да намери оправдание за нереализиране на препоръката за започване на преговори, която се очаква ЕК тази година да даде за четвърти път. Отварянето на въпроса за добросъседски отношения може да се тълкува като настояване за решаване на спора за името”, заявила Малинка Йорданова от Института за европейска политика. По думите на Йорданова българските депутати постоянно имали негативни реакции по отношение на определени въпроси към Македония.

„Трябва да се внимава в отношенията с България”, заявила Йорданова. Според запознати, българските представители в Брюксел рядко уточнявали проблематичните акции на Скопие, които представляват проблем в отношенията със София. Такъв бил и случаят с евродепутата Кристиян Вигенин, който преди време е заявил, че България трябва да изостри политиката към Македония.

„Без да дава конкретни обяснения, Вигенин обвини, че има нещо погрешно във функционирането и позициите на македонската политическа система” пише „Нова Македония и изтъква, че България е имала забележки по въпроса със Спаска Митрова, която загуби правата над детето си, и филма „Трето полувреме”. Анализатори коментирали, че България преекспонирала случая със Спаска Митрова, тъй като имало много по-масово нарушаване на правата на човека в случая с отказване за регистрация на ОМО „Илинден”-ПИРИН.

Бившият македонски външен министър Слободан Чашуле заявил, че ставало дума за осъществяване на дългогодишна стратегия на София за изнудване на определени отстъпки от Македония.

ЕК към България и Македония: Оправяйте се сами

Оправяйте се сами. Това послание отправи Европейската комися по повод споровете между България и Македония за културно-историческото н...

„Благодарение, и окуражена от това, че ЕС позволи на Гърция, Словения и Румъния да наложат своите двустранни отношения, не е изненадващо желанието на България да изисква отстъпки от Македония”, заявил Чашуле.

„Новото в случая е, че от полето на медиите и псевдоакадемичните среди, подобни позиции станаха част от дискусиите в ЕП и позиция на българската държава”, изтъкнал Чашуле.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com