България трябва да воюва за директните плащания, казват експерти

9992
България трябва да воюва за директните плащания, казват експерти

Нужна ни е твърда позиция за Общата селскостопанска политика (ОСП) и да се борим за по-ранно изравняване на директните плащания за българските фермери спрямо европейските. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията „Селското стопанство – проблеми и решения? Европейският бюджет 2014-2020 година”.

По отношение на директните плащания засега се върви към изравняване през 2016 година. Това, обаче, предвид искането за увеличаване на парите за агроекологични мерки, ще означава много трудна 2014 година, твърди професор Светла Бъчварова от НБУ. Защото при такъв сценарий през 2014 година българските земеделци ще взимат по 26 лева на декар площ – толкова, колкото и през 2012 година. А това означава практически намаление, казва Бъчварова.

МЗХ казва, че няма евросубсидии за голф игрища

Скандалите около Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не спират. След като излезе наяве информация за строеж върху защитена те...

Лъкатушенето на България и по отношение на тавана на директните плащания също е притеснително и трябва да е ясно какво искаме. Първоначално страната ни искаше по-малък таван – до около 100 хил. евро на година за един производител, сега искаме 500 хил. евро. По-високият таван е по-добър за едрите производители. Възможността всяка страна-членка на ЕС сама да определя тавана на земеделските субсидии обаче е много голяма, т.е. ние ще решаваме, а не Брюксел. Затова е хубаво да е ясно какво ще се прави, коментира евродепутатът и докладчик за Общата селскостопанска политика (ОСП) Ивайло Калфин.

Какво става с ОСП и какви други възможности има за развитие на българското селско стопанство – четете в Expert.bg.

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com