Чавес няма да положи клетва утре

6351

Венецуелските власти съобщиха официално, че президентът Уго Чавес няма да може да положи клетва в четвъртък пред депутатите, както е предвидено в Конституцията. Това слага началото на период на несигурност във Венецуела, предаде БГНЕС.

Председателят на Националното събрание Диосдадо Кабейо информира депутатите за невъзможността на Чавес да положи клетва пред тях. Опозицията веднага надигна глас, че се страхува от конституционен вакуум след 10 януари.

Конституцията на Венецуела фиксира задължително полагане на клетва пред народните избраници и посочва срок за това - в случая - 10 януари. Член 231 на същата конституция посочва и вариант, при който полагането на клетва може да се извърши пред Върховния съд. Привържениците на Чавес се възползват от факта, че за втория случай няма фиксиран срок.

Във вторник опозицията уведоми с писмо Организацията на американските държави за риска от нарушаване на конституцията, ако Чавес не се появи в четвъртък пред парламента.

За лидера на опозицията Енрике Каприлес "на 10 януари завършва един президентски мандат и започва друг". "Ако президентът не положи клетва, той престава да бъде президент", твърди още той, цитиран от АФП.

Каприлес изгуби президентските избори на 7 октомври 2012 г. от Чавес, но се ползва с подкрепата на значителна част от населението на страната.

За четвъртък в Каракас се подготвя голям митинг в подкрепа на Уго Чавес, на който ще присъстват и приятелите му – президентът на Боливия Ево Моралес и на Уругвай Хосе Мухика.

Междувременно САЩ във вторник изразиха желанието си за "бързо възстановяване" на президента на Венецуела Уго Чавес. "Ние очевидно сме загрижени за здравето му, както бихме били за всеки, който страда като него и му желаем бързо възстановяване", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд, цитирана от АФП.

Вашингтон е в крайно обтегнати отношения с Каракас. Политиката на Чавес не се харесва в САЩ, а Чавес не крие неприязненото си отношение към капитализма.

Президентът на Венецуела не се появява публично от известно време, но според венецуелските власти състоянието му е стабилизирано.

Редактор: Десислава Ушатова

Венецуела: Църквата предупреди властта да не нарушава конституцията

Католическата църква на Венецуела предупреди правителството, че нарушаването на конституцията ще бъде „морално неприемливо”...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com