Черна гора е пропита от корупция

10360
Черна гора е пропита от корупция

Заради високите нива на корупцията Черна гора може и да се размине със скорошното си приемане в ЕС. В страната действат невидими механизми за лично облагодетелстване на хората във властта и техните клиентели.

Доскорошният външен министър на Черна гора Милан Рочен подаде оставка, която обаче не се дължи на лоши резултати. Точно обратното - първият дипломат на малката балканска страна всъщност постигна най-важната си политическа цел. "Присъединителните преговори с Черна гора могат да започнат", обяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой на последната европейска среща на върха. Именно с това и обоснова оставката си Милан Рочен - с приключването на един важен етап от приобщаването на страната към Запада, а също и за да даде път на нови политици. На негово място бе назначен дипломатът от кариерата Небойша Калуджерович, а миналата седмица парламентът в Подгорица се саморазпусна преди насрочените за 14 октомври нови парламентарни избори.

Черна гора се нуждае спешно от свежи сили в политиката. От началото на 90-те години страната се управлява, а според някои - разграбва, от една и съща политическа класа. Италианското правосъдие започна разследване срещу дългогодишния президент и премиер Мило Джуканович за контрабанда на цигари. По време на балканските войни Джуканович е попълвал държавната хазна с приходите от незаконни сделки. До съдебен процес оабаче така и не се стигна заради имунитета на Джуканович. В края на 2010 г. той все пак подаде оставка като министър-председател с аргумента, че е уморен от политиката.

Това обаче бе само половината истина: Джуканович продължава да контролира не само сделките в страната, но и политиката. Той все още е председател на управляващата Демократическа партия на социалистите, която нерядко сме виждали да взема и недемократични решения в приватизацията и строителството.

През последните 2 десетилетия в Черна гора възникна една клиентелистка система, която създава много главоболия на Брюксел и на службите за сигурност. Журналистите от Мрежата за осветляване на организираната престъпност и корупцията OCCRP започнаха разследване на Рrva Banka за разхищение на държавни средства. От години банката се контролира от рода Джуканович. Оказва се, че повечето от депозитите в банката идват от публични фондове, но две трети от раздаваните кредити отиват за семейството и за приятелите на Джуканович. Според журналистката Миранда Петручич, Джуканович и неговите приближени са превърнали банката в личен банкомат.

"Държавни предприятия се раздават на съмнителни бизнесмени, които никога не се инвестирали в легален бизнес", твърди Зоран Радулович от независимото списание "Монитор". На руски олигарси е продадено най-голямото предприятие в страната - алуминиевите заводи КАР в Подгорица, а солниците на адриатическия бряг са друг пример за сгрешена приватизация: малко след извършването на сделката добивът на сол бе спрян тъй като новите собственици се оказаха без средства за инвестиции.

Окаяното икономическо състояние на страната обаче не е попречило на управляващите да отпуснат през 2008 г. 5,3 милиона евро за концерт на Мадона в град Будва, установява разследването на OCCRP. Тогава правителството твърдеше, че има спонсори за проявата, но същевременно банката на Джуканович бе упълномощена да осъществи финансовия трансфер.

През март т. г. 15 хил. души протестираха в столицата Подгорица срещу корупцията и шуробаджанащината в икономиката. Борбата срещу тези явления обаче е тежка: в страната с 620-хилядно население всеки познава всекиго, а непотизмът се е превърнал в част от ежедневието.

Години ще минат докато Черна гора стане годна за членство в ЕС, пише по този повод германският "Зюддойче цайтунг" и припомня горчивия опит с Румъния и България от преди 5 години. Затова и сега Брюксел променя правилата: в бъдеще ключова роля ще играят главите правосъдие и основни права, които ще останат отворени по време на целия преговорен процес. Съмненията, че Черна гора е пропита от корупция, могат обаче да доведат до отлагане на европейската й интеграция. Неотдавна американското списание Foreign Affairs нарече Черна гора "мафиотска държава".

ДПА/БГНЕС

Предсрочни избори в Черна гора

Парламентът на Черна гора гласува днес да се саморазпусне 8 месеца преди края на своя мандат, за да възложи на ново мнозинство задача...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com