Ципрас и Юнкер обсъдиха напредъка на гръцките преговори

5055
Ципрас и Юнкер обсъдиха напредъка на гръцките преговори
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и гръцкият премиер Алексис Ципрас отбелязаха в телефонен разговор днес напредък в преговорите между Атина и международните й кредитори, съобщи пресслужбата на Еврокомисията.

"Председателят Юнкер и премиерът Ципрас говориха днес по телефона. Те направиха равносметка на постигнатия напредък в преговорите между Гърция и партньорите ѝ през последните дни по обхватния списък с реформи", отбеляза ЕК.

Натискът върху Ципрас расте заради безработицата

Безработицата и паричните проблеми на Гърция, блокирали икономиката, може да увеличат натиска върху премиера Алексис Ципрас в прегово...

Двамата "подчертаха значението на реформите с цел да се модернизира пенсионната система, която трябва да бъде справедлива, финансово устойчива и ефективна за предотвратяване на бедност сред възрастните хора", пояснява пресслужбата на ЕК.

"Освен това те обсъдиха необходимостта от развитие на заплащането и институтите на пазара на труда в подкрепа на създаването на работни места, на конкурентоспособността и социалната сплотеност. В този контекст те са се съгласили, че съвременната и ефективна система на колективни преговори трябва да бъде разработена в резултат на широки консултации и в съответствие с най-високите европейски стандарти", подчертава Европейската комисия.

По-рано Ципрас заяви, че Гърция се надява да бъде постигнато споразумение с международните кредитори до 9 май.

Страната разчита на такава договореност, за да може да бъде деблокиран последният транш от 7,2 милиарда евро от кредитната програма на ЕС, а това, според Атина, ще създаде условия за преговори с ЕС и Международния валутен фонд за получаването на третия пакет от международната финансова подкрепа.

Защо Гърция прави грешка, гледайки към Русия

В началото на април премиерът на Гърция Алексис Ципрас посети Москва. Той и руският президент трябваше да обсъдят не малко въпроси: две...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа