Дадоха Нобела за мир на ЕС

6060
Дадоха Нобела за мир на ЕС

Раздираният от тежки кризи Европейски съюз (ЕС) печели тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщи минути преди официалното решение норвежката обществена телевизия НРК, която по традиция е добре осведомена по въпроса, предаде БГНЕС.

"Евросъюзът е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир", обяви медията на официалния си сайт.

„През последните шест десетилетия той допринесе за мира и обединението, демокрацията и правата на човека”, заяви президентът на Нобеловия комитет Торбьорн Ягланд по време на пресконференция в Осло. Наградата се връчва на европейския блок и за окуражаването на демократичните ценности в страни, които не са членове на ЕС, като Хърватия, Сърбия и Турция.

Председателят на ЕП Мартин Шулц изрази вълнението си от решението на Нобеловия комитет да присъди Нобеловата награда за мир за 2012 година на ЕС, предаде АФП.

Шулц бе първият европейски представител, който реагира на новината за това, че ЕС е тазгодишният лауреат на наградата за мир.

Шоколадът увеличава шанса за Нобел

Колкото повече шоколад яде една нация, толкова повече нобелови лауреати произвежда страната на глава от населението, откриха учени от...

„Дълбоко съм трогнат. За мен е чест, че ЕС спечели Нобеловата награда за мир”, заяви председателят на ЕП в профила си в социалната мрежа.

НРК преди дни предположи, че Комитетът през т.г. може да присъди приза на ЕС, с което да почете 60-та годишнина от рождението на предшественика на блока – Европейската общност за въглища и стомана, спомогнала за мира и стабилността на континента.

Но по-рано днес, броени минути преди официалното решение, телевизията отбеляза, че победителят е вече потвърден.

Ако това действително се случи, наградата ще бъде добра новина за блока в много тежък за него момент.

"Европейският съюз се намира по средата на една от най-тежките си кризи. Но може би именно сега проектът на мира и стабилността заслужава да получи ръка от Норвегия", посочи медията.

Скандинавската страна, която е домакин на Нобеловата награда за мир, не е членка на Евросъюза. 3/4 от нейното население се противопоставя на предположението за членство в организацията.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com