Демонстрации в подкрепа на Морси и извън Египет

8541
Демонстрации в подкрепа на Морси и извън Египет

Движението в подкрепа на Морси се разпространи извън границите на Египет. Стотици хора се събраха в големите градове на Пакистан, за да подкрепят сваления египетски президент. „Ние сме с Морси” и „Защо САЩ подкрепят диктаторите в мюсюлманския свят” може да се прочете на транспарантите, издигнати от демонстрантите по време на шествие на ислямистката партия „Джамаат-е-Ислами” в Карачи.Демонстрации се проведоха още в град Лахор и в провинция Хибер Пахтунква. За неделя е предвидено събиране и в столицата Исламабад.

Стотици демонстранти в Судан също взеха участие в протест срещу насилието срещу поддръжници на Мохамед Морси в Египет. Около 500 души, принадлежащи към различни ислямистки организации проведоха шествие в близост до президентския дворец в Хартум, носейки плакати на Мохамед Морси и египетски знамена.

Ислямистите атакуваха държавна сграда в Кайро

Стотици ислямисти и привърженици на „Мюсюлманско братство” атакуваха държавна сграда в Кайро и я подпалиха, твърди в свой р...

„Ал Сиси е агент на Израел и САЩ”, скандираха демонстрантите и призоваваха за намеса на Международния трибунал в Хага в Египет.

Такива демонстрации има още в Турция и Ерусалим, където поддръжници на ислямисткото движение „Хамас” изразиха солидарността си към ислямистите в Египет.

Междувременно обстановката в Египет не се успокоява и през днешния ден, след като привържениците на сваления египетски президент Мохамед Морси не престават да искат освобождаването му с активни действия и демонстрации.

Десетки хиляди поддръжници на сваления от власт Морси излязоха след петъчната молитва по улиците на Египет. Най-малко шестима души са загинали при инциденти в Кайро и в северния град Исмаилия.

ООН настоява за независимо разследване на убийствата в Египет

Нави Пилай, върховният комисар на ООН за правата на човека, призова днес да бъде проведено независимо разследване за убийствата на стот...

Петима симпатизанти на сваления президент са били убити при сблъсъци със силите на реда в град Исмаилия, на западния бряг на Суецкия канал. В столицата Кайро един полицай е загинал при нападение на въоръжени мъже срещу контролен пункт. На места силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми. Според свидетели в Кайро и други градове по време на демонстрациите са се чували изстрели. Осем демонстранти са убити и в египетския град Дамиета, разположен на Средиземно море, при сблъсък със силите за сигурност. Сблъсъците са възникнали при разпръсването на демонстранти в подкрепа на ислямистите.

Междувременно, стотици привърженици на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” се опитват да влязат с щурм в административна сграда в Кайро. Сградата, разположена в района Гиза, е обхваната от огън.По данни на очевидци протестиращите замеряли сградата с бутилки запалителна смес и носели оръжие, пише Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com