X
 
 
 
 
X

Детските бракове - бичът за Бангладеш

25183 2
photo of Детските бракове - бичът за Бангладеш
  • Принтирай страницата
  • T T
 

Семействата предпочитат да омъжат дъщерите си рано, за да бъде по-малка и плащаната от тях зестра

Бангладеш е една от страните с най-висок процент на бракове, сключени между деца, предаде ВВС. 20%  от момичетата стават съпруги още преди да са навършили 15 г., въпреки че позволената от закона възраст е 18 г.

„Това е новата форма на робство. Тук момичетата са товар, културата не им позволява да печелят сами”, заявява директорката за страната на Интернационалния план НПО (чиято цел е защитата на правата на децата) Мирна Минг Минг Евора. Това означава, че момичетата са напълно зависими от семействата си, които трябва да ги подкрепят, защитават и да платят зестрата им.

„Зестрата е въпрос на доживотна работа за по-бедните семейства. Поради тази причина те биха се съгласили да омъжат дъщерите си по-рано, защото тогава средствата ще са по-малко, а девойките са по-искани”, допълва Евора.

Три истории обрисуват картината на проблема с ранните бракове в страната:

„Молете се за мен”

С тих глас Попи казва: „Това е много ужасна болест, не мога да понасям миризмата.” Тя лежи в болницата в Дака. Има хлебарки по стените, а през отворената съседна врата се вижда как току-що оперирана жена спи в леглото си заедно с друга пациентка.

Попи страда от фистула, сериозни вътрешни наранявания, които я карат да се изпуска. Това е причинено от твърде ранно раждане и липса на подходящи медицински грижи. Сестрите в болницата не знаят точно на каква възраст е пациентката им. Смятат, че е на 12 г., но тя самата не потвърждава.

Попи е била принудена да се омъжи за 10 години по-възрастен от нея човек. Малко по-късно забременява, но не успява да износи детето. Тя постъпва в клиниката сама, защото съпругът й я изоставя. На въпроса: „Ще се омъжиш ли отново?”, тя поклаща рамене и отговаря: „Казвам на други момичета на моята възраст: „не трябва да се жениш, ако го направиш ще изпаднеш в моето състояние””.

„Ние спасяваме животи”

„Занимавам се с това, защото искам да върна усмивката на лицата на родителите”, казва, смеейки се 12-годишният Оли Ахмед.

Оли е участник в кампанията за защита на правата на децата.  Той  посещава родителите в бедните квартали в Дака и ги убеждава да не принуждават децата си да се женят рано.    

„Познавах момиче, което ми беше като по-голяма сестра, но беше принудено да се омъжи и никога повече не се върна. Въпреки че родителите сами принуждават децата си да сключват ранни бракове, те изпитват чувство на вина за това, че не знаят какво се случва с тях”, споделя Оли.

Оли сам е поискал да се включи в работата на Международния план НГО, който вече действал в неговия квартал. Обяснил, че ще събере група от свои връстници и ще се опита да спре вредната практика. Сега той ходи от врата на врата, хока и убеждава родителите.

„Мисля, че вършим по-добра работа от възрастните... те ни казват, че сме толкова млади, а вече знаем толкова много... ние просто сме по-ентусиазирани от тях”, казва Оли.

„Карам я да се омъжи, защото я обичам”

Джеми е на 13 години и обича да играе дама.  Тя е принудена да се омъжи след 6 дни. Майка й е насрочила дата и е избрала младоженец. На въпроса очаква ли с нетърпение сватбата си, тя поглежда към пода и казва: „Не много”.

Майка й обяснява, че ще трябва да я омъжи сега, по-късно няма да може са плати зестрата й. „Не се страхувам за нея, давам я на сина на сестра ми. Момичетата никога не казват, че искат да се омъжат”, пояснява тя.

В деня на сватбата майка й започва да спори с местните власти и с членовете на организацията, защитаваща правата на децата, които се опитват да попречат на сключването на брака. Жената им обяснява, че не може да си позволи да я праща на училище повече и че ако не я задоми,  хората ще говорят лоши неща за нея. „Карам я да се омъжи, защото я обичам”,  пояснява тя.

Въпреки споровете, сватбата е отменена заради намесата на властите, а Джеми се усмихва и признава: „Мисля, че това, което се случи, е наистина добро”.

Все пак, от Интернационалния план за защита на децата има полза. Според един от участниците в кампанията, от началото на работата им в областта до днес детските бракове са намалели с 50%.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Рейтинг: 0.0 от 5 - actualno.com
Теми в развитие: Македония | Валежи | Украйна
Всички Мъж Жена
Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментара

Добрата новина Виж ощеПродължи

Тракийското злато от Свещари ще бъде показано пред публика в Лондон. Съкровищата от древността, изровени от земята край Исперих, където преди векове е...
Знаете ли, че

По своето значение кафето успешно може да се сравни с нефта, тъй като отглеждането му осигурява средства за препитание на милиони хора по света.

Последно в актуално

Затвори