Дойде ни до гуша от британската дискриминационна кампания, оплакахме се на Барозу

21230
Дойде ни до гуша от британската дискриминационна кампания, оплакахме се на Барозу

"Изправени сме пред опасността, гражданите на най-новите страни членки да не бъдат в състояние свободно да упражняват правата си, гарантирани им от европейските договори".

С тези думи започва писмо на лидерите на българската и на румънската делегация в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ивайло Калфин и Каталин Иван до президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по повод достъпа до пазара на труда във Великобритания за работници от България и Румъния. Писмото е подкрепено с подписа на председателя на парламентарната група на социалистите в ЕП Ханес Свобода, съобщиха от пресофиса на Калфин.

"Нещо повече, смятаме, че вълната от враждебни изказвания от началото на годината цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа", пишат евродепутатите в писмото до президента Барозу.

Според тях изявленията на британски министри за очаквана вълна от имигранти от двете най-нови европейски членки след отпадането на ограниченията за работата във Великобритания в края на годината, се основават на неверни аргументи и противоречат на многобройните доказателства, които и Европейската комисия, и досегашния опит на страните, за които ограниченията вече отпаднаха, показват.

"Разтревожени сме, че сегашните ограничения на трудовите пазари може да не бъдат премахнати от 1 януари 2014 г., тъй като чуваме изявленията, идващи от представители на британското правителство, вдигащи фалшива тревога за опасност от румънско-българска инвазия, която ще дестабилизира британското общество", се казва още в писмото на евродепутатите социалисти.

Ивайло Калфин, Каталин Иван и Ханес Свобода настояват ЕК да обяви ясно мерките, които ще предприеме, за да избегне опасността, някои страни членки да не спазят срока и да продължат да държат затворени трудовите си пазари за български и румънски работници и след изтичането на преходните периоди на 31 декември 2013 г.

И кметът на Лондон обсебен от имигрантската параноя

Градоначалникът на британската столица Лондон Борис Джонсън стана поредният политик, изразил загриженост от възможния българо-румънск...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com