Докладът за химическите оръжия на Сирия излиза в понеделник

5836
Докладът за химическите оръжия на Сирия излиза в понеделник

Докладът на инспекторите на ООН за използването на химическо оръжие в Сирия ще бъде публикуван "вероятно в понеделник", заяви днес френският външен министър Лоран Фабиюс, предаде БГНЕС.

"Той ще разкрие, че е било извършено химическо клане. В него ще има и уточнения" за източника на това масово убийство, извършено на 21 август близо до Дамаск и причинило смъртта на стотици хора, добави френският първи дипломат. Като се има предвид, че единствено режимът е имал запаси от химическо оръжие, средства за прилагането им и интерес да го стори, може да се направи изводът, подчерта Фабиюс.

Според него несъмнено отговорността за това пада върху режима на Башар Асад, докато руският президент Владимир Путин твърди в статията си в "Ню Йорк таймс", че химическата атака е извършена от въоръжената опозиция, за да бъде провокирана чуждестранна намеса в конфликта.

Путин: Едностранен удар срещу Сирия ще преобърне световния ред

Докато световните сили обсъждаха план за отнемането на химическите оръжия от Сирия, Русия отправи рязко предупреждение, че едностранни ...

"Действителността е друга, това е версия, която руснаците лансират отдавна и е в техен интерес", продължи френският външен министър.

Според него идната седмица ще има яснота за това какви са били първоначалните намерения и дали /химическият арсенал на Сирия/ може да бъде поставен под контрол, както предлагат руснаците, или не.

Лоран Фабиюс съобщава, че е разговарял с американския държавен секретар Джон Кери преди срещата му по-късно днес с руския външен министър Сергей Лавров в Женева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com