ЕК отказа да съобщи цените на руския газ за Украйна

4520
ЕК отказа да съобщи цените на руския газ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) отказа да съобщи обсъжданите цени на руския природен газ на вчерашната среща във Виена с енергийни представители на Украйна, предаде БНР. Въпреки заявленията на Киев, че не се нуждае повече от руски газ, Комисията работи за ново споразумение с Русия. Надеждата е с посредничеството на Брюксел двете страни да се договорят преди началото на зимния отоплителен сезон.

Заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович отново се опитва да събере на една маса украинци и руснаци, след като те продължават спора си за задълженията към руския газов доставчик "Газпром" и цената, на която Киев купува синьото гориво за 1000 кубически метра. Всички параметри са били обсъдени снощи във Виена с украинския министър на енергетиката, потвърди говорителят Якуб Адамович. "Сега не можем да предоставим повече информация, защото преговорите са в ход", каза той.

Трейлър на сериал изостри дипломатическите отношения между Осло и Москва

Посолството на Руската федерация в Норвегия изрази съжаление след излъчването на трейлър на нов сериал, в който Русия окупира територия...

На 11 септември Шевчович ще се види в Австрийската столица и с руския министър на енергетиката Александър Новак.

Постигането на втори енергиен зимен пакет е много важно според нас и усилията ни целят неговото договаряне. Следващата стъпка е да организираме тристранна среща с надеждата тя да се състои преди края на месец септември, допълни Адамович.

Миналата зима ЕС заедно с МВФ станаха финансови гаранти за редовното плащане на руските газови доставки за Украйна. Сега Киев отново настоява за отстъпки във високата цена на горивото и заплашва, че ще продължи да си го набавя от други държави, но не и от Русия.

Според Еврокомисията обаче украинските газови хранилища се нуждаят от допълнителни количества руски газ, за да гарантират евентуална студена зима и съответно да предотвратят смущения в транзита на руски природен газ през Украйна за европейските страни, в това число и за България.

Меркел иска добри отношения с Русия, но не и отмяна на санкциите

Не е настъпило времето за сваляне на евросанкциите срещу Русия, но ние искаме добри отношения с нея и не действаме на принципа или Ук...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа