ЕК ще помага на страни, изоставащи с еврофондовете

16824
ЕК ще помага на страни, изоставащи с еврофондовете

Европейската комисия (ЕК) създава работна група, която да подпомага страни, изоставащи с усвояването на еврофондовете, каквато е България, съобщи комисарят по регионалната политика Корина Крецу, която представи данни за новите оперативни програми в страните от Евросъюза.

Освен на по-нови страни - членки като България и Румъния, които изостават с усвояването на парите най-вече заради липса на опит, работната група към дирекция "Регионална политика" ще помага и на държави, които от години получават еврофондове, без да постигат особен ефект, предаде БНР.

Павлова: Брюксел е загубил доверието си към България

Виждам загуба на доверие от страна на Брюксел към страната ни и към институциите за това, че България може да се справи с проблемите с ...

Помощта ще има за цел първо да се усвоят възможно повече от парите от стария програмен период, и второ - да се избегне забавяне при средствата, които се отпускат до 2020-а година.

"До момента обаче са одобрени едва 39 програми или малко над 10 на сто от всички", съобщи комисар Корина Крецу:

"Ние очакваме до края на годината да одобрим около 150 оперативни програми от общо 310. По много от тях се водят преговори. Ние не можем да правим компромиси с качеството на проектите" подчерта Крецо. Тя увери, че въпреки проблемите с недостига в евробюджета, страните ще получат дължимите им средства, когато бъдат приети промените в него. Това, по думите й, вероятно ще стане през април или май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа