ЕС и Виетнам ще търгуват свободно

4477
ЕС и Виетнам ще търгуват свободно
Снимка: Getty Images

Европейският съюз и Виетнам постигнаха днес политическо споразумение по договор за свободна търговия след две години и половина интензивни преговори. Това съобщи Европейската комисия, цитирана от АФП.

"Имаме споразумение", посочи в комюнике еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. По думите й това "ще даде импулс на търговията с една от най-динамичните икономики в Азия".

Юнкер: Споразумението за Гърция се постигна заради страх

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер коментира, че най-лошото за Гърция е било избегнато не заради проява на мъдро...

Основните пречки в преговорите бяха отстранени в телефонен разговор тази сутрин между Малмстрьом и виетнамския министър на промишлеността и търговията Ву Хюи Хоанг, уточняват от ЕК.

Според споразумението почти всички митнически бариери по стокообмена между двете икономики ще бъдат премахнати.

Екипите от преговарящи трябва да отстранят последните технически препятствия и да оформят юридически текста. След този етап споразумението ще трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

"Над 31 милиона работни места в ЕС зависят от износа, ето защо постигането на по-свободен достъп до разрастващ се и бързо развиващ се пазар като Виетнам, с неговите 90 милиона потребители, е много добра новина", изтъкна Сесилия Малмстрьом.

Виетнамски стоки нахлуват в Европа през България

Нашата цел е България да се превърне във врата за виетнамските стоки към пазарите на Балканите и Европа. Това заяви министърът на индус...

ЕС готви и споразумение за свободна търговия на регионално равнище с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), в която влиза и Виетнам.

Брюксел преговаря отделно с други две страни от АСЕАН - Малайзия и Тайланд - по потенциални споразумения за свободна търговия, след като сключи през декември 2012 година такъв договор със Сингапур - също член на организацията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com