ЕС може и да не признае "Хизбула" за терористична организация

11748
ЕС може и да не признае "Хизбула" за терористична организация

Високопоставен представител на ЕС отрече, че има сигурно решение за това „Хизбула” да бъде обявена за терористична организация след обвиненията, че групировката е свързана със смъртоносната бомбена атака в България през миналата година. За взимането на подобно решение е нужна подкрепа от целия европейски блок, пише ливанското издание „Дейли стар”.

Ангелина Ейхорст, ръководител на делегацията на ЕС в Ливан, заяви, че подобно решение може да бъде взето само след внимателно разглеждане на случая.

Иран отрича участие в бургаския атентат

Ислямската република няма пръст в бургаския атентат, който отне живота на петима израелски туристи и един български гражданин, съобщи...

„Нужно е време. Много е важно резултатите от свършената работа да са достоверни за България, за ЕС, за света и за тези, които са обвинени”, посочи европейският дипломат

Ейхорст посочи, че случаят в Бургас е сериозен и ЕС гледа на него с изключителна сериозност.

„ЕС казва не на тероризма, не на безнаказаността. Все още обаче не може да се каже какъв ще е отговорът, тъй като е нужно съгласието на всички 27 страни”, допълни ръководителят на делегацията на ЕС в Ливан.

До момента Германия например не допускаше ливанската шиитска групировка „Хизбула” да бъде включена в списъка на ЕС с терористични организации. Според водещи германски външнополитически експерти това може да се промени. България скоро може да предостави законово основани доказателства, пише германският вестник „Ди Велт”.

ДАНС: Няма заплаха за националната сигурност

След Консултативния съвет при президента няма заплахи за националната сигурност. В това увери шефът на парламентарната комисия за конт...

Различни са причините за това „Хизбула” да е извън „черния списък” на ЕС - от това, че е част от ливанското правителство и е легитимна политическа сила, до възможно дестабилизиране на ситуацията в Ливан на фона на гражданската война в Сирия, както и заради възможни атаки за отмъщение на територията на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел бе ясна, че ако има доказателства за това, че „Хизбула” стои зад атаката в България през миналата година, ще има последствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com