ЕС не иска студена война с Русия, работи по стратегия за предотвратяването й

22842
ЕС не иска студена война с Русия, работи по стратегия за предотвратяването й
Снимка: Gettyimages

Евросъюзът разработва стратегия за избягване на студената война с Русия. Това обяви за в. "Бадише цайтунг" немският политик Гернот Ерлер, координатор на германското правителство по сътрудничеството между Германия и Русия.

"Ние започнахме тристранни преговори между ЕС, Украйна и Русия по Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Там руските представители имат възможност да изкажат мнението си по въпроса", заяви Ерлер.

Москва и Брюксел сядат да обсъдят граничния газ хъб

Русия и Еврокомисията са готови да обсъдят въпроса за доставки на газ в Европа от хъб на границата между Гърция и Турция, където ще бъд...

Според него на преговорите в Минск страните са обсъдили идеята на руския президент Владимир Путин от 2010 година за създаването на общо икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. "Ако Путин се прибере с такъв успех у дома, надяваме се, че това ще го мотивира да се съгласил на компромис по Украйна, смята Ерлер. - Но засега не сме получили отговор. Затова не може да изключим връщането към структурите на Студената война".

Междувременно от Белия дом информираха, че президентът на САЩ Барак Обама ще участва днес във видеоконференция с лидери от Евросъюза – Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Дейвид Камерън на тема украинската криза и "световната сигурност". В разговора при закрити врата ще участват още италианският премиер Матео Ренци и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху ще изнесе реч пред американския Конгрес, в която се очаква да разобличи договора за иранската ядрена програма, който Вашингтон иска да бъде сключен в края на месеца. Британският премиер Камерън потвърди, че във видеоконференцията ще бъде разисквана основно украинската тема "с ударение върху необходимостта от прилагане на споразумението от Минск от 12 февруари".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа