ЕС не премахва роуминга, слага дневен лимит

16832
ЕС не премахва роуминга, слага дневен лимит
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС няма да премахне роуминга върху разговорите и интернет от края на 2015 г., както се очакваше, тъй като страните членки не са съгласни да изравнят тарифите за вътрешни и международни разговори и пренос на данни.

Въвеждат санкции за нарушаване на Регламента за роуминг

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Това съобщиха от правителствената ...

ЕС ще се върне към отпадане на роуминга най-рано в средата на 2018 г., решиха посланиците на страните членки в Брюксел, посочва „24 часа”.

Вместо отпадането на роуминга ще бъде въведен базов дневен лимит, чийто размер не се уточнява. В лимита разговорите и съобщенията ще са по цени на вътрешния оператор, чийто клиент е потребителят. След прехвърлянето му мобилните оператори ще могат да начисляват такси в размер до най-високата цена за разговори и съобщения на едро, а при приемане на разговори в роуминг - най-високата средна такса за ползване на чужда мрежа.

Според либералите в Европарламента ЕС обмисля да сложи праг на евтиния интернет в чужбина до 5 МБ дневно, което се равнява на прочитането на 15 имейла с приложения или на 250 без, но ще обезсмисли ползването на видео файлове, тъй като те изискват по-големи обеми.

Предложението може да доведе и до поскъпването на вътрешните разговори и мобилна телефония в държавите от Източна Европа, където таксите за ползване са по-ниски, защото операторите ще плащат повече, когато клиентите им прехвърлят лимитите в държави с по-високи такси.

От юни 2015 г. роумингът на Балканите поевтинява

Цените на роуминг услугите в страните от Западните Балкани ще бъдат намалени от края на юни догодина, съобщава черногорският вестник ...

Съветът ще предложи и регулиране на интернет трафика, така че да е възможно блокиране или забавяне на интернет съдържание при спам или кибератаки, за да се спре разпространението на заразен софтуер. Страните членки и Европарламентът започват преговори по новите предложения. Те трябва да влязат в сила от 30 юни 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа