ЕС още не знае какво ще прави с парите от Нобела

5818
ЕС още не знае какво ще прави с парите от Нобела

Решение по въпроса как да бъде изразходвана паричната сума, съпровождаща Нобеловата награда за мир, която днес бе присъдена на ЕС, още не се обсъжда, съобщи пред РИА Новости източник от Еврокомисията, предаде БГНЕС.

"Все още предстои приемане на такова решение. Да се говори сега за това е прекалено рано", посочи събеседникът на агенцията.

По-рано днес наградата бе присъдена на Еврозъюза за превръщането на обединена Европа "от континент на войната в континент на мира". Това отличие има парично изражение 8 милиона шведски крони или 1,2 милиона евро.

Нобеловата награда за мир, която Комитетът присъди на Европейския съюз (ЕС), е огромна отговорност за блока, съобщиха от Елисейския дворец.

Френското президентство обяви в комюнике, че призът "възлага на Европа още по-тежката отговорност да запази своето единство и капацитета си да насърчава растежа и работните места". Франция също призовава Брюксел да създаде "по-единен, справедлив, силен и мирен" континент, допълниха френските власти.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че еврото въплъщава идеята за Европа като "общност на мира" и нарече прекрасно решението за удостояване на Европейския съюз с Нобелова награда за мир.

"Често казвам, че еврото е повече от една валута и не трябва да забравяме това точно в тези седмици и месеци, в които работим за засилване на еврото. Европа е повече от една валута, защото става дума за идеята за Европа като общност на мир и ценности", заяви канцлерката пред журналисти в Берлин.

"Така Нобеловият комитет показва признание към идеята за обединението на Европа", изтъкна Меркел и допълни, че "решението едновременно окуражава и ангажира, включително и мен лично". "След векове на кървави конфликти, отвратителни войни, смърт и разрушения, Римските договори поставиха основите на една Европа, превърнала се в общност на мира. Последните десетилетия на мир в Европа представляват за нас, жителите на ЕС, дълъг период. За историята това е просто едно примигване. Поради това не трябва никога да забравяме, че трябва постоянно да работим за мира, демокрацията, свободата", заяви канцлерката.

"Когато се събудих тази сутрин, не очаквах, че днешният ден ще е толкова хубав", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу по повод Нобеловата награда за мир за 2012 г., съобщиха от пресслужбата на ЕК.

"Беше изключително вълнуващо да разбера, че Нобеловата награда за мир се присъжда на Европейския съюз. За Европейския съюз е голяма чест да получи Нобеловата награда за мир за 2012 г. от Комитета за Нобеловата награда за мир. Действително получаването на тази Нобелова награда за мир е голяма чест за 500-те милиона граждани на Европа, за всички държави членки и всички европейски институции. Това е основателно признание за един уникален проект, който работи за благополучието на своите граждани, както и за благополучието на света", каза Жозе Барозу.

Фюле: Косово може да започне преговори за членство в ЕС до юни

Косово може да направи голяма крачка към присъединяване в ЕС до юни догодина, ако постигне напредък в четири основни области и въпрек...

НАТО - военният алианс, създаден от САЩ след Втората световна война, също приветства Нобеловата награда за мир за Европейския съюз за поддържане на стабилността на континента, предаде АФП.

„Бих искал да изкажа най-искрените си поздравления. ЕС изигра жизненоважна роля за заздравяването на раните на историята и за поддържане на мира, помирението и сътрудничество в Европа”, се казва в изявление на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Расмусен отбелязва, че европейският блок е допринесъл за развитието на свободата, демокрацията и правата на човека не само в цяла Европа, но и извън нейните граници.

За последен път организация е получавала Нобелова награда за мир през 1999 година. Тогава наградата печели "Лекари без граници".

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com