Едуард Сноудън: Управляващите в САЩ работят само за себе си

12426
Едуард Сноудън: Управляващите в САЩ работят само за себе си

"САЩ е хубава страна, с хубави хора, но някои от управниците й работят за собствени интереси", казва бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън в интервю за британския вестник "Гардиън", пише БГНЕС.

"Започнах да работя в разузнаването доста млад. В ЦРУ отидох от армията, след като се изтеглихме от Ирак. Вярвах, че с работата си ще спомогна са освобождаването на угнетените по света. Но след известно време разбрах, че САЩ заблуждават не само американците, и всички хора по света. И в крайна сметка сам се превърнах в жертва".

"Агенцията по национална безопасност не се ограничава с външно разузнаване - тя събира всичката информация, влизаща в САЩ, без да пропуска нищо на входа и на изхода. Следят се най-големите телекомуникационни компании, записват се всички телефонни разговори. Това е истината, въпреки че Агенцията го отрича", казва Сноудън.

"Американското правителство приспособява мощностите на отделните корпорации за свои собствени нужди. Google, Facebook, Apple, Microsoft... всички те сътрудничат на Агенцията, предоставяйки й достъп до системите им, които всички ние използваме за комуникация. Така Агенцията разполага по всяко време с всички данни на техните сървъри".

Сноудън вече трета седмица се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево". САЩ искат да го съдят за огласяване на държавна тайна, но Русия отказа да го екстрадира. Три страни предложиха политическо убежище на Сноудън, който в крайна сметка избра да отлети за Венецуела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com