Експерти признаха Чернобил годен за живот

14042
Експерти признаха Чернобил годен за живот

Експерти от националната комисия на Украйна по радиационна защита признаха Чернобил за безопасен за живота. Те смятат, че в града може да се засели обслужващият персонал на АЕЦ, който сега работи на смени. За годна за живот е призната и част от 30-километровата зона около тази АЕЦ, предаде Голос России, цитирано от КРОСС.

Взривът на 4-ти блок на Чернобилската АЕЦ избухна през 1986 година. В ликвидирането на последиците от аварията участваха повече от 600.000 души.

ЕК препоръчва АЕЦ инспекции

Аномалиите, открити в корпуса на един от ядрените реактори в Белгия, вероятно ще доведат до инспекция на всички такива обекти в ЕС, н...

Точната дата на инцидента е 26 април 1986 година. Аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентраласе се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е едно от двете събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на чернобилската авария. Веднага след взрива са хоспитализирани 213 души, от които умират 31 (28 от тях умират от остра лъчева болест). Повечето са били пожарникари и работници по сигурността, опитващи се да овладеят аварията. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com