FT: Могерини ще стане външен министър на ЕС

17999
FT: Могерини ще стане външен министър на ЕС

Европейските лидери са на път да изберат външния министър на Италия Федерика Могерини за върховен представител за външната политика на ЕС на срещата на върха в събота, въпреки опасенията в някои столици, че тя е твърде неопитна и няма да бъде достатъчно строга към Русия, пише "Файненшъл таймс".

Турчинов: След 5 г. Украйна ще е готова за влизане в Евросъюза

В продължение на пет години Украйна може да извърши всички реформи, необходими за влизането й в Европейския съюз и ще ща бъде напълно г...

В статията не се споменава, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева е била обсъждана някога като възможен кандидат, предаде Стандарт нюз.

Придвижването на кандидатурата на Могерини зацикли миналия месец, когато няколко страни от Централна и Източна Европа я блокираха с мотиви, че не е достатъчно твърда в позицията си към Москва.

Последвалото сваляне на малайзийски самолет в Украйна, в което загинаха почти 300 невинни чужденци, влоши още повече шансовете й и дори хора около премиера Матео Ренци признаха, че тя едва ли ще се впише в новата ситуация, продължава "Файненшъл таймс".

Сега обаче се оказва, че изглежда са свършили работа натискът от Ренци, подкрепата от френския президент Франсоа Оланд (и още 8 други държави с леви правителства), както и това, че Германия се притеснява повече от опитите на Италия да смекчи новите по-строги бюджетни правила в ЕС и пази силите си за тази битка, а не за това кой ще наследи Аштън.

ЕС компенсира земеделците със 125 млн.евро заради руското ембарго

Общо 125 млн. евро ще отдели Европейският съюз, за да подпомогне производители, които са засегнати от руското ембарго. Помощта ще важ...

Ангела Меркел била готова да приеме кандидатурата на Могерини въпреки съпротивата на Полша, защото не иска да започва битка с Париж и Рим за този пост.

Опозицията срещу Могерини не е изчезнала и има група недоволни държави, но те са без блокиращо мнозинство, обяснява европейски дипломат. Въпросът е единствено дали Литва, която открито обяви, че няма да гласува за нея, ще продължи с твърдата си линия.

Лидерите на ЕС искали да се фокусират вече върху това кой ще наследи Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет. Възможно е дори това да бъде представител на страна от Централна и Източна Европа - споменават се полският премиер Доналд Туск (той вече отхвърли подобна възможност, но може да размисли) или бившият латвийски премиер Валдис Домбровскис.

Но в състезанието са още датския премиер Хеле Торнинг-Шмид, бившият финландски премиер Юрки Катайнен и бившият министър-председател на Ирландия Енда Кени.

Преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС вървят добре

Преговорите на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз напредват добре. Когато Белград влезе в ЕС, ще трябва да се съгласува с об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа