Франция отказа убежище на Асандж

6769
Франция отказа убежище на Асандж
Снимка: Getty Images / Guliver

Франция е отказала да предостави политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, тъй като ситуацията му не представлява "непосредствена опасност". Това съобщават от Елисейския дворец, цитирани от АФП.

Решението на президентството идва в отговор на писмо, публикувано от Асандж във френския в. "Монд", в което моли президента Франсоа Оланд да му предостави убежище, тъй като животът му е застрашен.

"Г-н Оланд, моля ви, приемете ме, животът ми е в опасност", се казва в текста на писмото, публикувано от френския в. "Монд".

Молбата на Асандж идва, след като френското правителство даде знак, че това може да стане, след като бяха публикувани разкритията, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала висшестоящи френски държавници, съобщава руският телевизионен канал RT.

В писмото си, публикувано на страниците на "Монд", Асандж казва още, че е жертва на преследване от американското правителство заради разкритията на сайта му за нарушения на човешките права и други спорни практики от страна на Вашингтон.

"Заради простия факт, че публикувам информация, засягаща обществения интерес, която "Уикилийкс" получава от информатори, аз съм преследван за шпионаж, конспирация, кражба или компрометиране на секретна американска правителствена информация и компютърни нарушения, рискувайки затвор и дори по-лошо", се казва в текста на Асандж, цитиран от RT.

Той допълва още, че по всяка вероятност Еквадор е спасил живота му като му е осигурил убежище в своето посолство в Лондон, което го защитава от екстрадиране.

Активистът е прекарал вече близо три години в посолството, където се намира от юни 2012 г.

Шведският съд ще гледа жалба на Асандж срещу заповедтта му за арест

Шведският върховен съд ще разгледа жалба на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за сваляне на заповедта за арест срещу него, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа