Гагаузия заплашва да се отцепи от Молдова

6461
Гагаузия заплашва да се отцепи от Молдова

Башканът на Гагаузия Михаил Формузал заплаши централните молдовски власти, че автономията може да излезе от състава на Молдова, ако не бъдат забранени акциите на поддръжниците на обединението с Румъния, пише вестник „Независима Молдова”.

Формузал отправи предупреждението по време на поредната среща на общественото движение „Единна Гагаузия”.

Русия вижда Приднестровието като "особен район" в състава на Молдова

Заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин посети Приднестровието. Той се срещна с ръководството на непризнатия ...

„Не разбирам защо молдовският политически елит се срамува от държавността на Република Молдова. Срамуват ли се, че са молдовци? Срамуват ли се, че живеят в Молдова? Защо молдовските политици не осъждат тези акции? Тогава те трябва да знаят, че Гагаузия има право на външно самоопределение”, заяви башканът.

Автономният статут на Гагаузия е записан в конституцията на Молдова, а също и в Закона за особеният правен статут на Гагаузия (Гагауз – Ери), който й позволява външно самоопределяне в случай, че се промени статутът на самата република.

На 5 август беше планиран марш на унионистите в Белци, но местните жители не го допуснаха, а също и представителите на левите партии, застъпващи укрепване на молдовската държавност. В безредиците участваха около 4 хиляди души и са заведени три углавни дела.

Маршът на унионистите е инициатива на общественото обединение "Действие – 2012“ с подкрепата на привържениците на Национал-либералната партия, която единствена от молдовските партии открито се бори за обединение на Молдова с Румъния. Следващото подобно мероприятие е насрочено в Кишинев на 16 септември. Унионистите планират да съберат в молдовската столица 10 хиляди души.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com