"Газпром" обмисля промени в маршрута на "Южен поток"

22303
"Газпром" обмисля промени в маршрута на "Южен поток"
Снимка: Getty Images / Guliver

Руската енергийна компания „Газпром” призна официално, че краят на газопровода „Южен поток” може да бъде в Австрия, предаде „Интерфакс”, позовавайки се на директора на групата Алексей Миллер след преговори във Виена.

С цел оптимизация на газопровода „Южен поток” и с оглед на портфейла от договори „Газпром” се съгласи с предложението на австрийската страна да разгледа възможността за строителство на участък от газопровода в Австрия в рамките на действащото междуправителствено споразумение паралелно с провеждащата се работа по изграждането на газопровода на територията на Словения, се казва в прессъобщение на руската група.

"Газпром" придобива 50% от акциите на оператора на "Южен поток"

Руският гигант "Газпром" ще купи 50% от акциите на „Саут стрийм транспорт Б.В.. Всъщност акциите ще станат собственост на фили...

В началото като крайна точка на „Южен поток” бе зададено газовото хранилище в австрийския град Баумгартен. В тази връзка през 2010 г. Русия и Австрия подписаха междуправителствено споразумение, а упълномощените компании създадоха съвместното дружество South Stream Austria GmbH. Впоследствие, след като Австрия съсредоточи усилията си върху алтернативния проект „Набуко”, беше решено „Южен поток” да бъде насочен през Словения към Северна Италия.

Обмисляните сега промени са свързани с рисковете от настоящия маршрут. Ако природният газ влиза в Италия от Словения, а не от Австрия, той ще бъде получаван в друга точка – в Ратече, вместо в Тревизо, а това би довело до преразглеждане на договорите. Тяхното преразглеждане обаче може да доведе до обсъждането на всякакви промени, включително по отношение на цената на газа, което искат купувачите в Европа. Това обаче създава притеснения за доставчика.

Също така стана ясно, че поради бюрократични препятствия строежът на италианския участък от словенската граница ще изисква повече време, което може да наруши сроковете на целия проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com