Германия и Франция поискаха спешна среща на ЕС заради Египет

5239
Германия и Франция поискаха спешна среща на ЕС заради Египет

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел призоваха за спешни европейски консултации за ескалиращата криза в Египет, предаде БГНЕС.

Двамата лидери обсъдиха кризата по телефона и "призова за незабавно прекратяване на насилието". Те приканиха незабавно да започнат консултации следващата седмица, заради влошаващата се ситуация в Египет.

По-късно Оланд ще проведе телефонни разговор и с британския премиер Дейвид Камерън. "Египет трябва да се върне възможно най-бързо по пътя на демократичния живот, се казва в изявление от френското правителство. Посочва се, че двамата лидери настояват за равносметка за сътрудничеството между Европейския съюз и Египет и разработване на общи решения.

Представителите на 28-те държави членки на ЕС ще проведат заседание в Брюксел в понеделник, за да обсъдят положението в Египет, където при насилието загинаха близо 600 души, съобщи Службата за външно действие на Катрин Аштън. Срещата би могла също така да подготви възможна среща на външните министри на държавите членки на ЕС. Неформална среща на външните министри, планирана от дълго време, ще се проведе на 6 и 7 септември в Литва, която е ротационен председател на ЕС до края на 2013 г.

 

Отцепиха „Тахрир”, поддръжници на Морси взривили ЖП линия

Египетската армия е отцепила с помощта на бронетранспортьори всички подстъпи към площад „Тахрир” в Кайро, съобщи телевизия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com