Град в Сърбия не иска цигани

17845
Град в Сърбия не иска цигани

Протестиращи срещу изграждането на циганско село се сблъскаха с полицията в сръбския град Ресник, до Белград, съобщи РТС. Пострадали са 14 души, предаде БГНЕС.

Както се уточнява в репортажа на телевизията, сред пострадалите са двама жители на Ресник и 12 сътрудници на сръбското МВР. Арестувани са четирима за съпротива срещу властите и хулиганство. Сблъсъците съвпадат с отбелязването на международния ден на циганите – 8 април.

Бунтовете в Ресник започнаха още в събота. Причина е решението на белградските власти да преместят циганите, самонастанили се в района на Нови Београд. Планира се поставянето на 40 фургона за живеене.

Против появата им обаче активно се възпротивяват местните жители, които заявяват, че нямат нищо против циганите, но виждат бъдещи проблеми за инфраструктурата на града си.

Протестиращите се опитаха да преградят пътя между Белград и черногорския Бар, но полицията им попречи. На свой ред демонстрантите успяха да попречат на разполагането на фургоните – работниците поставиха само 8 от предвидените 40.

 

Съпругата на Шешел кандидат за президент на Сърбия

Ядранка Шешел, съпруга на сръбския ултранационалист Воислав Шешел, ще бъде кандидатът на неговата Радикална партия за президентските ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com