Гражданска война в Турция?

13945
Гражданска война  в Турция?

Гражданската война вече изглежда съвсем реална опция в Турция след снощното разчистване на площад „Таксим” и парка „Гези” в Истанбул.

Декларираното намерение за масови протести и пълна мобилизация срещу правителството и прекомерните действия на полицията накара властите да вземат мерки. В центъра на Истнабул има военни машини, а жандармерия и полиция съсредоточават части в централния квартал „Меджедиекьой”, пише Агенция „Фокус”.

Полицията разчисти площад "Таксим", цяла Турция се вдига на протест

Поредна бурна и съдбовна нощ преживя Турция, след като полицията в Истанбул нападна протестиращите на "Таксим" и разчисти площада с пом...

В Турция жандармерията е включена директно в състава на армията като четвърти вид въоръжени сили. Командващият жандармерията заедно с командващите сухопътните войски, ВМС и ВВС формира висшето военно ръководство на страната.

Сутринта група протестиращи се събра пред сградата на Дома на армията „Харбие”, изгради барикади на булевард „Халаскаргази” в истанбулския квартал „Шишли” и нападна полицаите с фойерверки, топки и камъни. Полицията използва сълзотворен газ. Протестиращите избягаха в страничните улици, преследвани от полицаи. Част от протестиращите са заловени и задържани.

Една от бронираните машини на полицията премина над запалени ламаринени кутии и имаше реална опасност да се подпали. След предупреждение от намиращи се наблизо полицаи от специалните подвижни сили, бронираната машина направи задна маневра и така в последния момент се спаси от подпалване, разказва турската агенция ДХА.

Междувременно протестиращи успяха да блокират магистралата към Анкара. Те скандираха: „Всяко място е Таксим, навсякъде има съпротива”.

В Турция се установява примирие

Управляващите в Турция започнаха да отстъпват пред исканията на протестиращите след като беше решено строителството в парк "Гези" да бъ...

Междувременно близките на стотиците задържани при разчистването на „Таксим” и „Гези” нямат информация за своите роднини. Обърнахме се за мнение към адвокат Ефкан Болач, който следи отблизо темата чрез започналите оплаквания по въпроса в социалните медии, посочи турската телевизия NTV. Адвокат Ефкан Болач потвърждава, че все още няма достъп до нито един от задържаните и обяснява: „Компетентните прокурори не са си на мястото, не се изпълняват задълженията. Въпреки че са изминали повече от 12 часа, все още нямам никаква информация за задържаните. По закон близките на задържаните трябва да бъдат уведомени. Дори и да имаше някакво решение за секретност, близките пак трябваше да бъдат информирани. Вижда се, че няма нито прокурори, нито съдии”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com