Грийнпийс атакува френска ядрена централа

4742
Грийнпийс атакува френска ядрена централа

На зазоряване в понеделник над 30 активисти на "Грийнпийс" успяха да проникнат на територията на АЕЦ Трикастен, намираща се на около 200 километра северно от Марсилия. Те опънаха огромни транспаранти с надписи "Трикастен: ядрен инцидент" и "Франсоа Оланд: президент на катастрофата?", предаде БГНЕС.

Според говорителката на френското подразделение на "Грийнпийс" Изабел Филип с акцията си природозащитниците искали да привлекат вниманието на обществеността към сериозните пропуски в производствената сигурност на ядрената енергетика. "Трикастен", по тяхното мнение, е една от най-рисковите ядрени централи във Франция и една от петте, които трябва да бъдат закрити бързо.

Около четири часа след проникването френските сили за сигурност успели да арестуват активистите, сред които имало французи, италианци, румънци и испанци. Други десетина все още се намират на територията на централата, локализирани са, но не са задържани. Арестуването е отнело малко повече време, тъй като някои от природозащитниците се били оковали с вериги за стълбове на територията на "Трикастен".

Според говорител на френските служби става дума за акция, целяща да привлече вниманието на медиите. Представителите на "Грийнпийс" не са успели да проникнат в "чувствителните райони" на централата, така че с действията си не са застрашили сигурността на централата, допълва Пиер-Анри Брандет.

Френската икономика разчита сериозно на ядрената енергетика, доколкото действащите 58 АЕЦ осигуряват около 75% от електричеството на страната.

АЕЦ Трикастен влиза в експлоатация през 1980 година.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com