Гръцки доброволци участвали в превземането на Сребреница

6353
Гръцки доброволци участвали в превземането на Сребреница

Много малко хора обръщат внимание, че гръцки доброволци се сражават в редовете на сръбската армия по време на войната в Босна и Херцеговина. Гръцки войници участват и при превземането на Сребреница, където на 11 юли 1995 година армията на Ратко Младич и Радован Караджич извърши геноцид, предаде БГНЕС.

Тази пролет по време на предизборната кампания гръцката екстремистка партия "Златна зора" в щаба си имаше плакати с лика на сръбския военнопрестъпник Желько Ражнятович-Аркан.

Гръцкото участие в редовете на армията на Младич е известно като "Гръцка доброволна гвардия". Има безспорни доказателства, че тази бригада е била в Сребреница при превземането на града на 11 юли 1995 година.

Журналистът Такис Михас има доста врагове. От доста години насам той предупреждава за участието на гръцките доброволци във войната в Босна и Херцеговина.

В Кавала живее Кириакос, един от бившите доброволци. Той потвърждава, че гръцките войници са били в Сребреница на 11 юли 1995 година. "Те бяха третирани като герои. Те бяха много уважавани и никой не им пречеше по никакъв начин. Гръцкото правосъдие отказа да започне разследване срещу тях. Дори не за тяхното лично участие в извършване на престъпления, но дори за това, че знаят за извършени престъпления, за да може по този начин Гърция, като държава, да помогне на Международния трибунал за военни престъпления в Хага", казва Михас.

"По време на сраженията за Сребреница една малко група гръцки бойци влезе в града и постави гръцкия национален флаг. Те самите ми разказаха това. За сърбите бе много важно да превземат Сребреница. Гърците обаче не участваха в битката", твърди Кириакос.

Самата сръбска армия обаче не крие ролята и участието на гръцките доброволчески отряди.

Има една снимка от 31 декември 1995 година, на която се вижда как гръцкият войник Андонис играе хоро със сръбските войници. През 2005 година властите в Атина започват разследване за участието на доброволците, но 7 години по-късно няма никакъв напредък и резултати. От Трибунала в Хага също потвърждават, че до днес не са получили никаква информация от Гърция по този проблем.

"Златна зора", която получи 7 на сто на последните избори, открито се гордее с "победите и постиженията на сръбските четници".

Гръцкият посланик в Сараево Каролос Гадис обаче тези дни реагира и открито осъди "това гнусно клане в Сребреница".

Редактор: Яна Баярова

Първи смесен брак в Сребреница

За първи път след геноцида в Сребреница, извършен от сръбските сили на Ратко Младич и Радован Караджич през юли 1995 година, в града ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com