Гръцките фермери пак плашат да блокират границата ни

8910
Гръцките фермери пак плашат да блокират границата ни

Селскостопански работници от северна Гърция са решени да блокират граничния пункт Промахона-Кулата, за да привлекат вниманието на правителството в Атина. Протестните действия на земеделците текат вече осем дни с изкарани по пътищата трактори. Те искат нулев акциз за нафтата, която използват в селскостопанското производство, намаляване на данъчната тежест и запазване на държавното субсидиране на нивото от 2012 г. Сега са готови да препречат ключови пътни артерии, за да принудят правителството да откликне на исканията им, предаде GrReporter.

Гърция изпълнила дефицитната си цел през 2012 г.

Гърция сведе своя публичен дефицит до 6,6% от БВП през 2012 г., с което изпълни ангажимента си към ЕС и МВФ, съобщи финансовото минис...

Стачната вълна в Гърция е обхванала много сектори.

Гърция е заплашена от пълно блокиране след като стачката на пристанищните работници в Пирея продължава шести ден. Земеделците са в пълна бойна готовност да блокират границата с България и магистрала Егнатия. Преподавателите във висшите и полувисшите училища започнаха активни протести срещу програмата за реформа в образованието “Атина”, а журналистите от държавната телевизия и радио обявиха 24-часова стачка срещу мерките за фискална консолидация.

В сряда пристанищните работници ще се съвещават, за да решат дали да продължат стачките и блокадите. Въпреки постоянните преговори, конфликтът между правителството и пристанищните синдикати се задълбочава. Ситуацията по островите се влошава. Липсват доставки на основни продукти. Производителите от островна Гърция губят срокове за доставка на тяхната продукция, която загнива по пристанищата. Те настояват държавното управление да намери решение на проблемите в търговския и гражданския флот, за да не загубят договорите си с клиенти извън страната.

Гръцките острови остават откъснати от света

Връзката на континентална Гърция с многобройните острови няма да се поддържа до 5-ти февруари включително, а не само до 3-ти, както б...

Исканията на пристанищните работници, които държат заложник плавателния транспорт, включват връщане на социално-осигурителните им права във вида им преди финансовата криза, намаляване на данъчната тежест и дори отмяна на данъчното облагане на доходите на служителите в морската индустрия. Те настояват, че докато държавното управление не отговори на поставените от тях условия, няма да отстъпят от блокадите по пристанищата.

В същото време правителството е готово да обяви гражданската им моблизация, ако продължат да блокира плавателния транспорт. Условията, поставени от пристанищните работници, са неизпълними в периода на фискална консолидация, която Гърция прилага като част от оздравителната си програма, казват правителствени източници. Позицията на премиера Андонис Самарас е, че не може да отстъпи пред исканията на една малка група работещи, след като съкращенията на заплатите и по-високото данъчно облагане важи за всички.

Проблемът е, че протестиращите групи са много и тенденцията е те да се увеличават.

Студенти и преподаватели също се подготвят за отпор срещу правителствените реформи, които са свързани с преустройство на образователната система. Планът “Атина”, както е наречен от министерството на образованието, предвижда затварянето на 94 висши и полувисши училища, които не отговарят на качеството на националното образование.

"Тройката" иска край на автоматичното повишаване на заплатите в Гърция

Представителите на т.нар. „Тройка” – ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), насто...

Журналистите от националната телевизия и радио и общинските медии пък също няма да работят днес като част от протеста им срещу правителствените мерки. Те искат да се върне правото на Колективния трудов договор за служителите в държавните медии, който бе заменен с единната щатна таблица за заплащане на служителите в държавния сектор.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com