Гърция щяла да плаща, докато може

6890
Гърция щяла да плаща, докато може
Снимка: Gettyimages

Гърция ще плаща своите дългове към международните си кредитори от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), докато може. Това заяви правителственият говорител Габриел Секаларидис само седмица преди да трябва да се платят нови 300 млн. евро на кредиторите.

"Докато сме способни да плащаме, ще си върнем тези дългове", каза той, цитиран от АФП.

"Задължение на правителството е да може да върне всички тези дългове... Също така задължение на кредиторите е да бъдат верни на (своите) задължения по заемите", допълни говорителят, пише БГНЕС.

Изказването на Секаларидис идва само ден, след като вътрешният министър на страната Никос Вуцис заяви, че Гърция няма да може да плати задълженията си към МВФ, които са предвидени за юни. "Вноските за МВФ през юни са (общо) 1,6 млрд. евро. Тези пари няма да бъдат дадени. Няма никакви, за да бъдат дадени. Това е известен факт", заяви той.

 

Атина изключи и вероятността да бъдат ограничени достъпът до банкови сметки и свободното движение на капитал, ако скоро няма пробив в заплетените преговори с кредиторите и държавните пари свършат. Сакеларидис заяви, че възможността за капиталов контрол "просто не съществува", предаде БНР.

Хърватия може да се превърне във втора Гърция?

Икономическата ситуация в Хърватия драматично се е влошила и страната, точно като Гърция, е изправена пред банкрут. Това написа в неде...

Той отбеляза, че Гърция, изправена пред неотложни проблеми с ликвидността, ще спази "всичките си финансови задължения", "доколкото е в състояние да плаща". 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com