Хамас обяви край на примирието с Израел

18700
Хамас обяви край на примирието с Израел
Снимка: Getty Images / Guliver

Въоръженото крило на палестинската групировка Хамас заяви, че преговорите за примирие между Израел и палестинците са приключили след израелската атака, при която загинаха съпругата и детето на лидера на групировката.

"Инициативата (за примирие) се оказа мъртвородена и днес тя беше погребана с мъченика Али Деиф, сина на Мохамед Деиф, лидер на Бригадите Езедин ал-Касам", съобщи в телевизионно обръщение говорителят Абу Обейда, предаде БГНЕС.

"Призоваваме палестинската делегация да напусне незабавно Кайро и да не се връща", допълни той.

Въоръженото крило на Хамас предупреди международните авиокомпании да спрат полетите си до Тел Авив. Предупреждението важи за полетите, планирани след 6 часа в четвъртък сутринта местно време.

"Няма да има връщане към преговорите след случилото се и всяка стъпка в тази посока никога няма да постигне резултат", добави говорителят. "Врагът изгуби златен шанс за прекратяване на огъня, за което от днес ще плаща", заяви още той.

Никой от лидерите на терористичните групировки в Ивицата Газа не може да се чувства в безопасност. Това заяви в отговор на пресконференция премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Лидерите на терористични организации - това е легитимна цел, никой от тях не може да се чувства в безопасност, подчерта Нетаняху отговаряйки на въпрос правил ли е опит Израел да ликвидира лидера на военното крило на ХАМАС "Бригади на Езедин ал-Касам" Мохамед ад-Дейф. Израелският премиер нито потвърди, нито отрече дали ад-Дейф е бил цел на операцията за ликвидиране. По-рано той потвърди, че операцията Protective Edge /на иврит - "Нерушима скала"/ в Ивицата Газа не е прекратена и продължава.

"Ние ще изкореним ХАМАС и ще унищожим неговата терористична инфраструктура", закани се той.

При израелски въздушен удар в град Газа бяха убити жената и дъщерята на неуловимия върховен командир на военното крило на Хамас Мохамед Деиф, обявиха от ислямистката групировка рано сутринта в сряда. Израел проведе серия от въздушни удари на територията на Ивицата Газа в отговор на поредица от палестинските ракетни атаки срещу южната част на Израел, които провалиха 24-часовото примирие.

От началото на конфликта са загинали общо 2047 палестинци и 67 израелци. Над 10 240 палестинци са били ранени.

Арабската лига обвини Израел, че възпрепятства преговорите с Палестина

Генералният секретар на Арабската лига днес обвини Израел, че „възпрепятства” преговорите за установяване на примирие с &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com