Хилари Клинтън поздрави ЕС за Нобеловата награда за мир

3424
Хилари Клинтън поздрави ЕС за Нобеловата награда за мир

"Забележително е колко обединена и мирна е Европа през 21-ви век и това не е плод на случайност", заяви Клинтън на пресконференция във Вашингтон след срещата си с италианския си колега Джулио Терци ди Сант`Агата.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън поздрави Европейския съюз за присъдената му Нобелова награда за мир и заяви, че тя е посветена на една "обединена и мирна" Европа.

Нобеловата награда за мир "дойде благодарение на ревностния труд и отдаване на ръководителите и гражданите в цяла Европа", изтъкна Клинтън, предаде БГНЕС.

Междувременно италианският премиер Марио Монти изрази надежда, че изборът на ударения от кризата ЕС за носител на Нобеловата награда за мир за 2012 г. ще засили съюза пред икономическите трудности.

"Надявам се това важно признание да донесе допълнителна сила и убеденост на правителствата и гражданите на държавите-членки да продължат напред с решителност към сплотен, солиден ЕС, който е отворен към останалия свят, преодолявайки настоящите икономически затруднения", заяви Монти в комюнике.

Италианският премиер, който е бивш еврокомисар, а в края на миналата година беше назначен, за да преведе Италия през бурята на дълговата криза, изрази "голямото си задоволство" от решението за присъждане на наградата на ЕС. "Универсално признато е, че европейската интеграция е изключителен мотор в мира и демокрацията, слагайки край на векове вражди и кървави войни в Европа и осигурявайки основата за решително и солидно помирение между Франция и Германия. С разширяването си ЕС предостави възможност за мир и помирение на Европа, разделена от Студената война", допълни Монти.

Редактор: Десислава Симова

ЕС още не знае какво ще прави с парите от Нобела

Решение по въпроса как да бъде изразходвана паричната сума, съпровождаща Нобеловата награда за мир, която днес бе присъдена на ЕС, ощ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com