"Хюмън райтс уоч" обвини властите в Сирия в използването на химически оръжия

7043
"Хюмън райтс уоч" обвини властите в Сирия в използването на химически оръжия

Базираната в САЩ правозащитна организация „Хюмън райтс уоч” възложи на властите на Сирия отговорността за използването на химическо оръжие в предградия на Дамаск на 21 август, посочва се в съобщение на организацията, цитирано от РИА Новости.

„Наличните доказателства дават всички основания да предположим, че правителствените сили на Сирия носят отговорност за химическите атаки в две предградия на Дамаск от 21 август 2013 година. При тези атаки, отнели живота на стотици мирни граждани, включително много деца, очевидно е бил използван нервопаралитичен газ, най-вероятно зарин”, казва се в съобщението.

Руският план за Сирия - възможен пробив

Президентът на САЩ Барак Обама приветства отправеното в понеделник от Русия предложение към Сирия да предаде химическото си оръжие под ...

По-рано представители на „Хюмън райтс уоч” заявиха, че правозащитната организация не заема позиция в подкрепа или срещу военна намеса в Сирия, но всяка въоръжена намеса следва да изхожда от това всички граждани да са защитени от бъдещи престъпления.

В същото време стана ясно, че Франция продължава да заплашва Сирия с военна операция въпреки предложението на Русия да се установи контрол над сирийските химически оръжия. Това заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс.

„Твърдостта ни позволява да постигаме напредък. За нас твърдостта се изразява в това, ако Башар Асад не приеме политиката на сдържаност, ако той не се откаже от убийствата, то нашата реакция ще бъде необходима”, каза Фабиюс в ефира на радио „Юроп 1”.

На въпрос на журналист дали остава в сила заплахата от удари срещу Сирия министърът отговори утвърдително.

Ангела Меркел изрази надежда, че след руското предложение за Сирия ще последват действия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази надеждата, че ще последват действия след предложението на Русия сирийското химическо оръжие ...

По думите му, Франция възприема руското предложение с интерес и бдителност. „С интерес, защото това са първите стъпки, които е възможно да помогнат за намирането на решение. С бдителност, защото става дума за промяна в позицията на Русия”, посочи Фабиюс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com