И след новите преговори за газ не е ясно колко ще купува Украйна

12168
И след новите преговори за газ не е ясно колко ще купува Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна най-вероятно ще купи 4 милиарда кубически метра газ до края на годината, стана известно след приключване на днешните тристранни преговори между Русия, Украйна и ЕС. Поредната тристранна среща за газа ще се проведе следващата сряда (5 ноември), съобщи ТАСС.

Гюнтер Йотингер, който все още е еврокомисар по енергетиката, съобщи след срещата, че Украйна планира да закупи 4 милиарда кубически метра газ до края на годината. Принципът "взимай или плащай" няма да се прилага за Украйна до края на март 2015 година. Това е било договорено на завършилата министерска среща между еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и министрите на енергетиката на Русия и Украйна Александър Новак и Юри Продан, която започна по обяд в Брюксел. Срещата е за гарантиране на газовите доставки за Украйна и Европа през тази зима.

Александър Новак обаче заяви, че не е ясно колко точно газ ще купи Украйна от Русия. До ноември можело Киев да вземе 2 млрд. кубични метра газ, но още не е ясно.

С помощта на ЕС Киев и Москва обсъждат "междинно споразумение", което предвижда изплащането от Украйна на неплатени дългове на стойност 3,1 млрд. долара към руския газов гигант "Газпром". От тях 2 млрд. долара трябва да бъдат изплатени до края на октомври. Украйна поиска от европейските страни "допълнителен заем от 2 милиарда евро", сумата, която Русия иска тя да изплати до края на октомври, за да бъдат възобновени газовите доставки, съобщи по-рано Европейската комисия. "Искането ще бъде обсъдено на консултации с МВФ и украинските власти", заяви говорителят на комисията Саймън О`Конър. Основната пречка пред подписването на газово споразумение Русия - Украйна е неплащането на газа от страна на Украйна, каза Гюнтер Йотингер след приключването на срещата във вторник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа