Има ли тайна договорка между Путин и Асад?

20429
Има ли тайна договорка между Путин и Асад?

Зад руското предложение сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол всъщност стои тайна договорка между Русия и Сирия. Това твърди израелската телевизия „Канал 2”, предаде „Фокус”. Според медията в замяна на отказването от инвентра от химически оръжия, сирийският президент Башар ал-Асад ще получи допълнително оръжие и боеприпаси от Русия.

С предаването под международен контрол на притежаваните химически оръжия режимът на Башар Асад постига две важни цели – предотвратява евентуална военна намеса на САЩ и същевременно си осигурява от Русия нови бойни самолети и военни боеприпаси, с които да е в състояние окончателно да победи опозиционните сили, твърди „Канал 2”.

САЩ започнаха да доставят оръжие на сирийската опозиция

Съединените щати започнаха да доставят няколко типа въоръжение на сирийската опозиция, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на информаци...

 В тази връзка руският президент Владимир Путин е дал дума да изпрати конвенционални оръжия в Сирия срещу предаването на химическите такива, а намиращият се на посещение в Русия сирийски външен министър Велид Маалим продължава преговорите за доставките на ново оръжие. Част от тези доставки вече са натоварени на кораб в руското черноморско пристанище Новоросийск и пътуват за Сирия.

Режимът на Башар Асад, който от две години се сражава със силите на сирийската опозиция, изпитва най-голяма нужда от бойни самолети, а голяма част от танковете му са неизползваеми. Миналата есен Русия замрази доставката на 29 бойни самолети „МиГ-29”, които беше обещала на Сирия, но през май тази година руски и сирийски представители са провели срещи за договаряне на нови доставки на руско оръжия за арабската страна”, посочва още „Канал 2”.

Междувременно в нов доклад на ООН за положението в Сирия бе направен изводът, че и силите на Асад, и бунтовниците са извършвали военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Според ООН изтезанията и изнасилванията в момента са сред най-често срещаните криминални деяния в Сирия.

Правителствени сили, се казва в доклада, често се използват касетъчни боеприпаси, което е забранено от няколко международни конвенции. Опозицията, от своя страна, води по брой убити, се отбелязва в доклада. Авторите му посочват, че разполагат с дълъг списък на лицата, които следва да бъдат преследвани за военни престъпления.

Обама иска да бъде даден шанс на руското предложение за Сирия

Президентът на САШ Барак Обама започна обръщението си към американския народ с осъждане на „отвратителната” атака на сирийс...

На инспекторите на ООН не бе дадено разрешение да влязат в Сирия и те са събирали информацията чрез разпита на свидетел, анализиране на видеоматериали и сателитни изображения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com