Има напредък в газовите преговори между Европа и Русия

20291
Има напредък в газовите преговори между Европа и Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Има напредък, но не и окончателно решаване на проблема с руските газови доставки за Европа и преговорите по темата ще продължат. Това стана ясно след среща в Москва между руския министър на енергетиката Александър Новак и еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, информира БНТ.

Русия спря доставките на газ за Украйна през юни и обяви, че ще ги възстанови, след като Киев изплати поне 1,5 млрд. долара от натрупаните досега сметки. Целият дълг възлиза на общо над 5 млрд. долара.

ЕК не изключва Русия да прекъсне газа през зимата

Европейската комисия не изключва вероятността през зимата доставката на руски природен газ през територията на Украйна да бъде прекъс...

Русия отново предложи да намали цената на горивото за Украйна със 100 долара за 1000 кубически метра, но Киев настоява за по-голямо намаление и отхвърля предложението като политически мотивирано.

Еврокомисарят Йотингер обяви, че очаква скоро да бъде определен график за погасяване на украинския дълг към Русия. Датата на следващите преговори ще бъде съгласувана в началото на идната седмица.

"Газпром" ще изпълни задълженията си към Европейския съюз, но транзитът зависи от Украйна, каза шефът на руския газов монополист Алексей Милер, който също присъства на срещата в Москва.

Йотингер: ЕС разработва сценарий в случай на спиране на доставките на руски газ

Европейската комисия разработва кризисен сценарий в случай на пълното прекратяване на доставките на газ от Русия към страните от ЕС. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com