"Ислямска държава" използва химически оръжия срещу бунтовниците в Сирия

5930
"Ислямска държава" използва химически оръжия срещу бунтовниците в Сирия

Групировката „Ислямска държава“ е извършила химическо нападение срещу цивилни и сирийски бунтовнически части в северната част на Сирия. Това показват данните на местни лекари и експерти, разпространени от „Гардиън“.

Миналата седмица лекари поемат 50 души, идващи от град Мареа, разположен на 50 км. от северния сирийски град Алепо. Всички пациенти страдат от кожни лезии, дихателни проблеми и зачервяване на очите, след като е имало няколко атаки на джихадистите в района на града.

Експерт по сигурността: Склонни сме да надценяваме тероризма

Случаят със задържаните четирима граждани на Косово, заподозрени във връзка с "Ислямска държава", е поредното доказателство, че Българи...

Симптомите, потвърждават лекари от Сирийско-американската медицинска асоциация, разположила полева болница в Алепо, предполагат излагане на химичен агент, най-вероятно иприт. Ипритът е бойно отровно вещество с кожно-обривно действие. Той притежава поразяващо действие при всички пътища на проникване в организма. Поразява лигавиците на очите, носоглътката и горните дихателни пътища дори и в незначителни концентрации. При по-високи концентрации освен локалните поражения протича и общо отравяне на организма.

„Това са класически симптоми на иприт, няма съмнение“, заяви пред „Гардиън“ Хамиш Бретън-Гордън, бивш британски командир в батальона срещу биологически, ядрени и химически оръжия към НАТО. Свидетелствата повдигат въпроси за това дали няма достъп до сирийските запаси от химически оръжия, за които се смяташе, че са били унищожени през 2013 година, като част от сделката между Русия и САЩ за химическата програма на Сирия. Споразумението дойде след атаката с химически оръжия над държани от бунтовници квартали в Дамаск на 21 август 2013 година, погубила 1500 цивилни.

Има вероятно химическото оръжие да е дошло в ръцете на „Ислямска държава“ и през Либия с контрабанда или през иззети материали в Ирак, когато джихадистите завзеха казарми и складове в Мосул и Тикрит.

Използването на химически оръжия от екстремистката групировка зачести при сблъсъците й с бунтовнически сили в района на Алепо. Град Мареа сирийските бунтовници са на предната линия срещу „Ислямска държава“, а групировката желае контрол върху селището, тъй като това ще й позволи да напредне към Алепо.

САЩ посочиха основната заплаха за тях

Министърът на отбраната на Съединените щати Аштън Картър счита за най-големи заплахи за американската сигурност „Ислямска държав...

Автор: Руслан Трад

 

 

 

Руслан Трад за Actualno.com: Турция воюва с ИД за буферна зона за бежанците от Сирия

Сякаш трябваше да настъпи традиционната информационна суша за лятото, за да могат големите български медии да обърнат внимание на топ н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия