"Ислямска държава" отвлече и заплашва да убие френски гражданин

29051
"Ислямска държава" отвлече и заплашва да убие френски гражданин
Снимка: Getty Images / Guliver

55-годишен французин е бил отвлечен в Алжир от групировка, свързана с екстремистката "Ислямска държава". Похитителите му заплашват, че той ще бъде екзекутиран до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу ИД в Ирак.

Във видеозапис алжирската ислямистка групировка "Jund al-Khilafa" ("Воини на Халифата"), която е свързана с ИД, показва заложника Ерве Пиер Гурдел, който моли френския президент да го спаси от тази ситуация.

Германски инструктори отиват да обучават кюрди в борбата с ИД

Група от седем инструктори от Бундесвера излитат днес за Ирак, където се очаква да обучават бойците на кюрдската армия да боравят с г...

Той е показан седнал на земята, обграден от двама маскирани и въоръжени мъже.

"Тази въоръжена групировка поиска от мен да се обърна към Вас в указанието да не провеждате интервенция в Ирак. Те ме държат като заложник и аз Ви умолявам, господин президент,  да направите всичко, което е по силите Ви, за да ме извадите от тази беда”. След тези думи видеозаписът прекъсва.

Мъжът уточнява, че е пристигнал в Алжир в събота и е отвлечен в неделя вечерта. Видеозаписът е разпространен часове след призива на ИД да бъдат убивани всички граждани (французи и американци) на страните от международната коалиция, сформирана, за да се бори с ислямистката групировка в Ирак и Сирия.

По-рано френското външно министерство официално съобщи, че в Алжир, в района на Кабилие е отвлечен френски гражданин, който работел като планински водач.

Франция няма да праща войници в Ирак

Франция ще се бори срещу "Ислямска държава", но без да изпраща войници в Ирак. Това заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com